Πρόσφατη αρθρογραφία...

Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

Η επιλεκτική ευαισθησία των ανθρώπων του πνεύματος

Του Νίκου Ντάλλα

Με μεγάλη χαρά βλέπω τις τελευταίες μέρες μία μαζική ευαισθητοποίηση των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών για την υπόθεση της νεαρής Ηριάννας που καταδικάσθηκε σε 13 χρόνια κάθειρξης χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Η Ηριάννα στοχοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2011, όταν συνελήφθη ο σύντροφός της, ο οποίος κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην οργάνωση "συνομωσία πυρήνων της φωτιάς" με μόνο στοιχείο τη φιλική του σχέση με δύο μέλη της οργάνωσης (να σημειωθεί, ο σύντροφός της αθωώθηκε αμετάκλητα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων).


Σήμερα η 29χρονη υποψήφια διδάκτορας βρίσκεται στις φυλακές Ελεώνα Θηβών. Η καταδίκη της σε 13 χρόνια κάθειρξη, χωρίς αναστολή, χωρίς ελαφρυντικά, χωρίς μαρτυρικές καταθέσεις σε βάρος της και με μοναδικό στοιχείο ένα μερικό και αμφιλεγόμενο δείγμα DNA, είναι άνευ προηγουμένου. Η λογική πίσω από την απόφαση φαίνεται να είναι πολιτική και στόχος της η ποινικοποίηση των προσωπικών σχέσεων. Καταδικάζοντας την Ηριάννα καθιστούν ποινικά κολάσιμη την κάθε συναναστροφή, τη φιλία και την οποιαδήποτε επιλογή. Αν λοιπόν η δικαιοσύνη δεν επανορθώσει, αυτή η δικαστική απόφαση εκδίδει μια ετυμηγορία ενοχής για ολόκληρη την κοινωνία. Ανεξάρτητα από απόψεις και πράξεις, ανεξάρτητα από πολιτικές τοποθετήσεις. 

Ως άνθρωποι του πνεύματος, αλλά κυρίως ως πολίτες, δεν θα μπορούσατε να αφήσετε τέτοιες υποθέσεις στη σιωπή, δεν θα μπορούσατε παρά να πάρετε θέση στο πλευρό της Ηριάννας. Να είστε δίπλα της και να απαιτήσετε την άμεση αποφυλάκισή της καθώς και την αθώωσή της μέσα από την δικαιοσύνη. 

Με μεγάλη χαρά είδα λοιπόν 31 ποιητές, επώνυμους τραγουδοποιούς,, ηθοποιούς συγγραφείς, ακαδημαικούς, κλπ να υπογράφουν για την αθώωση της Ηριάννας. Κι εγώ με την ιδιότητα του ηθοποιού έβαλα την υπογραφή μου χωρίς δεύτερη σκέψη.

Με μεγάλη μου λύπη όμως διαπιστώνω ότι με το θέμα των αδειών των πολιτικών κρατουμένων δεν υπάρχει η ίδια ευαισθησία.

Προς τιμή τους πολλοί από τους παραπάνω έχουν ήδη υπογράψει για τις άδειες των πολιτικών κρατουμένων, υπάρχουν όμως και αρκετοί που δεν αντιμετωπίζουν το θέμα με την ίδια ευαισθησία που έδειξαν στο θέμα της Ηριάννας.

Ενδεικτικά ένας στην ερώτηση αν θα ήθελε να υπογράψει για τις άδειες των πολιτικών κρατουμένων μου απάντησε

 …‘’Επειδή χωράει -μάλλον- πολύ συζήτηση ...θα προτιμούσα -προς το παρόν- να μην...!!! ευχαριστώ πάντως...!!! τα ξαναλέμε ...! ‘’ 

Ε όχι λοιπόν, δεν χωράει καμία συζήτηση!!!!

Η αυθαιρεσία της δικαστικής εξουσίας που όταν δεν παραβιάζει ερμηνεύει κατά το δοκούν τους νόμους αφορά όλη την κοινωνία και πολύ περισσότερο όσους αγωνίζονται και δίνουν καθημερινά τη μάχη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουφοντίνα τώρα το βαθύ κράτος , στερώντας του την άδεια εξόδου, στέλνει ένα μήνυμα αυθαιρεσίας και ρεβανσισμού. Το ίδιο το κράτος, που είναι υποτίθεται ο εγγυητής της ισονομίας και του δικαίου, δηλώνει ότι διατηρεί το προνόμιο να εφαρμόζει κατ’ επιλογήν, α λα καρτ τη νομοθεσία όποτε κι εάν το συμφέρει. Έτσι, με την ίδια άνεση που κάνει τα στραβά μάτια σε κολοσσιαία ποινικά αδικήματα, με την ίδια άνεση καταστρατηγεί δικαιώματα των φυλακισμένων, αποδεικνύοντας τη βαθιά ταξική και πολιτική του μεροληψία. Γι’ αυτό λοιπόν δεν χωράει καμία συζήτηση, παρά μόνο ευαισθησία!!!!

Άκουσα κι άλλα κουλά από διάφορους που δεν ήθελαν να υπογράψουν αλλά δεν έχει νόημα να τα αναφέρω.

Θεωρώ ότι ως άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, του πνεύματος, αλλά κυρίως ως πολίτες, δεν μπορείτε να αφήνετε τέτοιες υποθέσεις όπως οι άδειες των πολιτικών κρατουμένων στη σιωπή, δεν μπορείτε παρά να πάρετε θέση και να δείξετε την ίδια ευαισθησία που δείξατε και στην Ηριάννα .

Ας τολμήσει λοιπόν κάθε καλλιτέχνης, κάθε ποιητής και συγγραφέας και ακόμα περισσότερο κάθε πολίτης να σταθεί στο πλευρό των πολιτικών κρατουμένων.

Η ανθρώπινη ευαισθησία δεν μπορεί να είναι ‘’Επιλεκτική’’. 

Αθήνα 21-6-2017
Νίκος Ντάλας.

.

«Μη ζεις με αυταπάτες ότι οι πλούσιοι θα σου επιτρέψουν ποτέ με την ψήφο σου να τους στερήσεις τα πλούτη τους»

Lucy Parsons

Τα Δημοφιλη