Πρόσφατη αρθρογραφία...

Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017

Μητσοτάκης ή Τσίπρας;

«Ξέρω από ποιον να ξεφύγω για να γλιτώσω, αλλά δεν ξέρω σε ποιον να πάω»
Κικέρων

Το διαχρονικό πρόγραμμα της δεξιάς -της καταστολής και της λιτότητας- είναι σήμερα η καθημερινή πραγματικότητα, ενώ η «αριστερή» κυβέρνηση σύντομα θα γίνει η πρώτη που θα έχει υπογράψει δύο μνημόνια. Τα μνημόνια είναι και η σταθερή πραγματικότητα όλα αυτά τα χρόνια ανεξάρτητα από την ψήφο του λαού.

Εγκλωβισμένοι στην αναζήτηση του μικρότερου κακού οι άνθρωποι αναρωτιούνται ακόμη ποιον είναι καλύτερα να ψηφίσουν ώστε να αποφύγουν τον άλλο, γνωρίζοντας πως καμία δεν είναι καλή ιδέα, πέφτοντας έτσι σε απελπισία.

Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά: Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στα αστικά κόμματα, ενώ ακόμη και τα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης θα γινόντουσαν αυτομάτως ίδια, αν έβγαιναν απ' την αντιπολίτευση. Οι όποιες διαφορές τους είναι υπαρκτές αλλά ελάχιστες, τόσες ώστε να δημιουργούν ίσα - ίσα την αίσθηση της επιλογής -μια δημοκρατία πρέπει να έχει επιλογές.

Η συνειδητοποίηση καταρχάς και η αποδοχή ότι δεν υπάρχει εναλλακτική ανάμεσα στις προτάσεις που δίνει το σύστημα -και κατ' επέκταση εντός των πλαισίων που ορίζει αυτό- φέρνει αναπόφευκτα τους ανθρώπους μπροστά στα καθήκοντά τους: Αν έχουν τελειώσει οι επιλογές που προϋποθέτουν την ανάθεση τότε αυτό σημαίνει πως ήρθε η ώρα για δράση.

Το πραγματικό ερώτημα πλέον δεν είναι ποιο είναι το μικρότερο κακό, αλλά πότε φτάνει το σημείο που ο λαός λέει το: «Φτάνει πια!» και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.

Όποιος αναζητά την μικρότερη ανάμεσα σε δύο καταστροφές είναι καταδικασμένος.

.

«Μη ζεις με αυταπάτες ότι οι πλούσιοι θα σου επιτρέψουν ποτέ με την ψήφο σου να τους στερήσεις τα πλούτη τους»

Lucy Parsons

Τα Δημοφιλη