Πρόσφατη Αρθρογραφία

Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2015

Aylan Kurdi, Η υποκρισία της Ευαισθησίας

Ο Aylan Kurdi, το παιδί που βρέθηκε πνιγμένο στην παραλία δεν είναι το πρώτο νεκρό παιδί αυτής της προσφυγικής κρίσης. Δεν είναι το πρώτο νεκρό παιδί αυτής της δεκαετίας.

Παιδιά, μωρά, άνθρωποι νέοι, γέροι, πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα, διαμελίζονται στις εμπόλεμες ζώνες, ή κομματιάζονται από νάρκες στη Γάζα.

Όλοι αυτοί οι νεκροί για τους ανθρώπους στις πολιτισμένες πόλεις δεν έχουν όνομα. Πιθανότατα δεν μαθαίνει ποτέ κανείς τι τους συνέβη.
Οι άνθρωποι σήμερα υποκρίνονται ότι δεν ήξεραν, ότι τώρα έμαθαν και κατάλαβαν. Η αλήθεια όμως είναι ότι πάντα ήξεραν. Πάντα γνώριζαν τι συμβαίνει αλλά επέλεγαν να το αγνοούν και να συνεχίζουν την ζωή τους ασχολούμενοι με άλλα «σοβαρά θέματα». Όπως θα κάνουν ξανά, σε μερικές μέρες, όταν ο Aylan θα έχει φύγει από την επικαιρότητα και πλέον κανείς δεν θα θυμάται ούτε το όνομά του.

Σήμερα ο Aylan Kurdi βρήκε μία θέση στους «τοίχους» χαζοχαρούμενων και υποκριτικά ευαίσθητων ανθρώπων, ανάμεσα σε δημοσιεύσεις για «αξιαγάπητα κουτάβια που ψάχνουν στέγη» και σε γλάστρες με μαραμένα λουλούδια, σε έναν αξιοθρήνητο οχετό - διαγωνισμό για την πιο «ευαίσθητη» δημοσίευση της ημέρας, ή της εβδομάδας.

Υποκρισία που γίνεται ακόμα πιο καθαρή και κυνική όταν σε παρατηρήσεις σαν κι αυτήν ακολουθεί η ερώτηση: «Κι εγώ τι να κάνω;»

Θα ήθελα να απαντήσω σε αυτή την υποκρισία, κλείνοντας έτσι αυτό το μικρό κείμενο πικρίας, με το απόσπασμα ενός ποιήματος:

Και πρόσεξε: μη ξεχαστείς ούτε στιγμή.  
Έτσι λίγο να θυμηθείς τα παιδικά σου χρόνια
αφήνεις χιλιάδες παιδιά να κομματιάζονται την ώρα που παίζουν ανύποπτα στιςπολιτείες 
μια στιγμή αν κοιτάξεις το ηλιοβασίλεμα 
αύριο οι άνθρωποι θα χάνουνται στη νύχτα του πολέμου 
έτσι και σταματήσεις μια στιγμή να ονειρευτείς 
εκατομμύρια ανθρώπινα όνειρα θα γίνουν στάχτη κάτω από τις οβίδες. 
Δεν έχεις καιρό 
δεν έχεις καιρό για τον εαυτό σου 
αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος.

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος (Τάσος Λειβαδίτης)