Πρόσφατη αρθρογραφία...

Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015

Τα φάγαμε όλοι μαζί

Η περιβόητη πλέον φράση του Πάγκαλου που έγινε συνώνυμο της πολιτικής αλητείας και ικανή να προκαλέσει αποστροφή και οργή στον καθένα, παρόλα αυτά κρύβει μία αλήθεια.

Όταν ο Πάγκαλος δήλωσε: «Τα φάγαμε όλοι μαζί» ήθελε να μοιράσει τις δικές του ευθύνες με όλο τον κόσμο. Αυτό, αν και κλόνισε το ηθικό του κόσμου για κάποιο διάστημα, τελικά απομυθοποιήθηκε για δύο λόγους: Πρώτον λίγοι ήταν αυτοί που «έφαγαν» και δεύτερον ακόμα λιγότεροι εκείνοι που «έφαγαν» πολλά. Δεν συναντά κανείς καθημερινά μικρομεσαίο με 50 ακίνητα.

Το γεγονός όμως ότι δεν μοιραζόμαστε όλοι τις ευθύνες που θέλησε να μας μοιράσει ο Πάγκαλος προκειμένου να ελαφρύνει τις δικές του ευθύνες αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν ευθύνες στον λαό.

Ο ελλ. λαός έχει ευθύνες, καθώς:

Τους ψήφιζε

Σε ποσοστό που συνήθως έφτανε και ξεπερνούσε το 50% ο λαός ψήφιζε τα δύο κυβερνώντα κόμματα που ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση.

Τους ανεχόταν

Στον βαθμό που καταλάβαινε τι συνέβαινε ο λαός δεν έκανε τίποτα για να αλλάξει ή έστω να καταδείξει αυτή την κατάσταση.

Απαξιούσε

Όλα τα προηγούμενα χρόνια ο λαός αδιαφορούσε χλευάζοντας όποιον ασχολιόταν με την πολιτική, ενώ αποκαλούσε γραφικούς όσους προειδοποιούσαν για την χρεοκοπία.

Ο ελλ. λαός εξακολουθεί να έχει ευθύνες:

Τους ξαναψηφίζει

Σε μικρότερο ποσοστό, με μικρότερη συμμετοχή, με διαφορετική σύνθεση, αλλά στη βάση εξακολουθεί να ψηφίζει τους ίδιους! Σε ελάχιστο ποσοστό έχουν ανανεωθεί τα πρόσωπα.

Εξακολουθεί να αναζητά τον μεσσία

Μη τολμώντας να διεκδικήσει τη ζωή που του αξίζει εξακολουθεί να έχει αυταπάτες ότι κάποιος θα τον σώσει και μάλιστα να τον αναζητά στα ίδια λάθος μέρη.

Εξακολουθεί να τους ανέχεται

Στο βαθμό που καταλαβαίνει (και πλέον σχεδόν όλοι καταλαβαίνουν) δεν κάνει τίποτα για να αλλάξει την κατάσταση. Προσμένει μόνο κάτι νέο να φανεί, κάποιον να τον σώσει.

Διατηρεί τις αυταπάτες του

Οι Ευρωπαίοι είναι φίλοι μας, οι μαρξιστές είναι με τον ολοκληρωτισμό, οι νόμοι είναι καλοί, η βία είναι κακή, οι κακοί είναι στη φυλακή κ.λ.π.


Επομένως πράγματι τα φάγαμε όλοι μαζί. Τα φούμαρα.

Και αν ακόμα ο υποφαινόμενος και κάθε άλλος μπαίνει στον πειρασμό να βγάλει απ' έξω τον εαυτό του καλό είναι να το ξανασκεφτεί, διότι αν ο καθένας βγάλει τον εαυτό του δεν μένει κανείς.

.

«Μη ζεις με αυταπάτες ότι οι πλούσιοι θα σου επιτρέψουν ποτέ με την ψήφο σου να τους στερήσεις τα πλούτη τους»

Lucy Parsons

Τα Δημοφιλη