Πρόσφατη Αρθρογραφία

Τρίτη, 5 Μαΐου 2015

Σήμερα συμπληρώθηκαν 100 μέρες διακυβέρνησης

Σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτε από όσα θα έπρεπε να κάνει μια ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση, τίποτε από όλα εκείνα για τα οποία εκλέχθηκε, ούτε καν όσα θα έκανε μια στοιχειωδώς προοδευτική κυβέρνηση.
Πρωτοσέλιδο Liberation
Αντίθετα αυτό το διάστημα πέρασε με μία διαπραγμάτευση που συνεχίζει να εξελίσσεται, μία διαπραγμάτευση που δεν έπρεπε εξαρχής να αρχίσει. Τόσο από θέση δεσμεύσεων όσο και από θέση αρχής.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, η θέση για την οποία εκλέχθηκε και που ήταν δίκαιη και σωστή από την αρχή ήταν ο άμεσος τερματισμός των πολιτικών της λιτότητας ώστε να ξεκινήσει στη συνέχεια το πρόγραμμα της κυβέρνησης. Ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων προς όφελος του λαού, παραγωγικής ανασυγκρότησης και αναδιανομής του πλούτου.

Κι αυτή η απόρριψη των ευρωπαϊκών απαιτήσεων δεν ήταν ριζοσπαστική ιδέα. Δεν ήταν αριστερή. Ήταν απλά μία κίνηση ανεξάρτητου κράτους.


Από την τερματισμό της λιτότητας όμως φτάσαμε σήμερα στην συζήτηση για την συνέχιση της λιτότητας (σε μια πιο ήπια μορφή) και το ενδεχόμενο ιδιωτικοποιήσεων ή άλλων μέτρων στον βωμό της χρηματοδότησης της χώρας.Η ριζοσπαστική κυβέρνηση δεν μπορεί να διαμορφώσει το πρόγραμμά της σε σχέση με τις επιθυμίες της Ε.Ε. Ιδιαίτερα τη στιγμή που σε δημοσκόπηση της Gallup International φαίνεται ότι το 53% των Ελλήνων επιθυμεί επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.


Ένα ριζοσπαστικό, αριστερό πρόγραμμα απέχει πολύ από όλες αυτές τις 100 πρώτες μέρες. Ένα πρόγραμμα που θα περιελάμβανε την κρατικοποίηση των τραπεζών και των παραγωγικών μέσων, την κατοχύρωση των εργασιακών αιτημάτων, την αύξηση των μισθών, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα κ.λ.π.

Υπάρχει ακόμα μία μικρή «περίοδος χάριτος» για την κυβέρνηση. Όχι για να εφαρμόσει ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα ή το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Τελείωσαν αυτά. Περίοδος χάριτος για λιτή αλλά όχι ακραία διακυβέρνηση.

Αν η κυβέρνηση καταλήξει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα λιτότητας όμοιο με αυτό των προηγούμενων κυβερνήσεων ενώ ταυτόχρονα δεν έχει κάνει καμία αλλαγή στα υπόλοιπα μέτωπα τότε δυστυχώς δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για αριστερή κυβέρνηση.

Υ.γ. Σαν σήμερα το 1818 γεννήθηκε ο Καρλ Μαρξ