Πρόσφατη αρθρογραφία...

Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014

28η Οκτωβρίου 2014 - Ένα Σχόλιο

«Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος. Η σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό»
Bertolt Brecht

Η προσωποποίηση του τέρατος στο όνομα του Χίτλερ ή του Μουσολίνι, όπως και το μίσος απέναντι σε σύμβολα, όπως ο αγκυλωτός σταυρός, κρύβει το πραγματικό πρόσωπο του τέρατος. Είναι χαρακτηριστικό, το πως ακόμα και άνθρωποι δικοί μας, επαναλάμβαναν θριαμβευτικά το δίκιο τους όταν αποκαλύφθηκαν οι φωτογραφίες των βουλευτών με τις ναζιστικές στολές. Τις αποδείξεις που χρειαζόταν κανείς για να επιβεβαιώσει το οφθαλμοφανές. Έτσι πολλοί θεώρησαν ότι η σύλληψη των βουλευτών ήταν δίκαιη. Μια αντιφασιστική απόφαση εναντίον εκείνων που έφεραν τη σβάστικα. Παραβλέποντας ωστόσο την απολυταρχία που κρύβει η ίδια αυτή η πράξη. Την δίωξη των πολιτικών αντιπάλων, συμβόλων και ιδεών.

Τι να την κάνεις την δημοκρατία στα χαρτιά αν φοβάσαι ότι αυτό που θα πεις μπορεί να σε οδηγήσει στη φυλακή; Τι να τον κάνεις τον αντιφασισμό στα λόγια αν καταδικάζεις κάθε ένοπλη ενέργεια κατά του φασισμού;

Στην Ελλάδα σήμερα, τουλάχιστον στην Ελλάδα, ο φασισμός δεν είναι φόβος από το παρελθόν ή απειλή από παλιά. Βρίσκεται εδώ. Βρισκόταν εδώ από παλιά και διδαγμένος από το παρελθόν σερβίρει ό,τι ακριβώς χρειάζεται. Έχει αποκηρύξει τα ίδια του τα σύμβολα τα οποία καίει στην πυρά, κρατώντας το ίδιο πρόγραμμα. Φτώχεια, καταστολή, τρομοκρατία.

Πολλοί σύντροφοι τρέχουν εδώ κι εκεί στις γειτονιές, με το κεφάλι κάτω σαν λαγωνικά και με σύνθημα: «φασίστες δεν σας περιμένουμε, σας ψάχνουμε!»

Οι φασίστες όμως σήμερα δεν κρύβονται σε στενά σοκάκια ή σε κρυφά σπίτια. Βρίσκονται στην εξουσία. Στα κυβερνητικά κτήρια, στα τηλεοπτικά παράθυρα, στις ακριβές βίλες.

Σήμερα δεν πρέπει να γιορτάζουμε τον αγώνα που ξεκίνησε σαν σήμερα το 1941, αλλά να θρηνούμε για τον αγώνα που ξεκίνησε τότε και που μέχρι σήμερα δεν έχει βρει δικαίωση.

.

«Μη ζεις με αυταπάτες ότι οι πλούσιοι θα σου επιτρέψουν ποτέ με την ψήφο σου να τους στερήσεις τα πλούτη τους»

Lucy Parsons

Τα Δημοφιλη