Πρόσφατη αρθρογραφία...

Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014

Χάρτα της Ιστορίας«Ολόκληρη η κοινωνική ιστορία δεν είναι τίποτα άλλο παρά η πάλη των τάξεων»
Καρλ Μαρξ

Εισαγωγή:

Εδώ επιχειρείται η καταγραφή και ανάγνωση της ιστορίας σε μία συνεχή ροή. Χρήσιμη τόσο για να κατατοπίσει όσους δεν έχουν μια ενιαία εικόνα της όσο και για εκείνους που την γνωρίζουν. Ο ίδιος όταν τελείωσα το γράψιμο και διάβασα το κείμενο απ' την αρχή είδα με έναν τελείως πρωτόγνωρο τρόπο την ιστορία να επαναλαμβάνεται μπροστά στα μάτια μου. Ξανά... Και ξανά...

Η πορεία της ιστορίας:

3000 π.Χ.

Από τις αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ. ο πληθυσμός στην Κρήτη βαθμιαία αυξάνεται, η γεωργία και η κτηνοτροφία γίνονται πιο συστηματικές και οι κάτοικοι οργανώνονται σε μικρούς οικισμούς. Οι Μινωίτες έχουν επαφή με άλλες περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, όπως οι Κυκλάδες, η Κύπρος και η Αίγυπτος, με τις οποίες εμπορεύονται διάφορα προϊόντα. Εξάγουν λάδι, κρασί, ξυλεία, λίθινα αγγεία, ίσως υφάσματα και δέρματα.

Αφετηρία και ανάπτυξη του Μινωικού Πολιτισμού που θα διαρκέσει μέχρι το 1420 π.Χ. Ο Μινωικός πολιτισμός απλώθηκε στην Κρήτη, με κύριο κέντρο του την Κνωσό.

2630 π.Χ.

Ξεκινά στην αρχαία Αίγυπτο η Εποχή των Πυραμίδων ή Παλαιό Βασίλειο. Η ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου χάνεται πίσω στο 4000 π.Χ. Ωστόσο από το 2680 π.Χ. ξεκινάει η περίοδος μεγαλύτερης ακμής και η κατασκευή των μεγάλων πυραμίδων. Καταγράφεται ενοποιημένη κοινωνική οργάνωση, ενώ αναπτύσσονται γεωργικές τεχνικές. Είναι η εποχή των μεγάλων πυραμίδων του Χέοπακαι της Σφίγγας.

2100 π.Χ.

Ξεκινά η δυναστεία των Ξία στην αρχαία Κίνα η οποία και θα διαρκέσει μέχρι το 1600 π.Χ.

2000 π.Χ.


Στην Κρήτη μερικοί οικισμοί αποκτούν σιγά σιγά μεγαλύτερη έκταση και πλούτο από τους άλλους. Αυτή η εξέλιξη οδηγεί, γύρω στο 2000 π.Χ., στη μεγαλύτερη αλλαγή στην ιστορία του μινωικού πολιτισμού με την εμφάνιση των πρώτων ανακτόρων. Γύρω τους αναπτύσσονται μεγάλοι οικισμοί που μπορούν να χαρακτηριστούν πόλεις. Μέχρι σήμερα είναι γνωστά με βεβαιότητα τέσσερα τέτοια ανάκτορα, στην Κνωσό, τη Φαιστό, τα Μάλια και τη Ζάκρο. Τα πρώτα ανάκτορα καταστρέφονται γύρω στο 1700 π.Χ. από σεισμό, αλλά ξαναχτίζονται πιο επιβλητικά. Η περίοδος των δεύτερων, νέων ανακτόρων (1700-1450 π.Χ) είναι αυτή της μεγαλύτερης ακμής του μινωικού πολιτισμού. Την εποχή αυτή οι Μινωίτες κυριαρχούν στο Αιγαίο, όπου ιδρύουν αποικίες (Κύθηρα, Ρόδος) και έχουν στενές σχέσεις με την ηπειρωτική Ελλάδα, επηρεάζοντας έντονα το μυκηναϊκό πολιτισμό που κάνει τότε την εμφάνισή του.

1894 π.Χ.


Ιδρύεται η αρχαία Βαβυλωνία. Η Βαβυλωνία ήταν αρχαία χώρα της Μεσοποταμίας που πήρε το όνομα της από την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη της πόλη Βαβυλώνα. Η Βαβυλωνία αποτέλεσε θρησκευτικό, πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο όλης της Μεσοποταμίας για περίπου δύο αιώνες φτάνοντας στην ύψιστη ακμή της επί βασιλείας Χαμουραμπί. Κατακτήθηκε πρώτα από τους Ασσύριους αλλά ανακτήθηκε από τον Ναβοπολάσσαρ (658 - 605 π.Χ.) ο οποίος ίδρυσε νέο κράτος που εξελίχθηκε σε μια παντοδύναμη και ένδοξη αυτοκρατορία (νέο-βαβυλωνιακή περίοδος) που έφτασε στο απόγειο της δόξας της επί της βασιλείας τουΝαβουχοδονόσωρ Β' (605 - 562π.Χ.). Στη συνέχεια καταλύθηκε οριστικώς από τον Πέρση βασιλιά Κύρο το 539 π.Χ. Από τότε η Βαβυλωνία δεν αποτέλεσε ξανά ανεξάρτητο κράτος ενώ η άλλοτε ένδοξη πρωτεύουσα της Βαβυλώνα καταστράφηκε ολοσχερώς από τον Πέρση βασιλιά Ξέρξη τον Α' σε μια προσπάθεια αποτίναξης του Περσικού ζυγού.

1641 π.Χ.

Εκρηγνύεται το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Η έκρηξη είναι τόσο μεγάλη που όχι μόνο θα βυθίσει το μισό νησί αλλά θα προκαλέσει κύματα που θα βάλουν τέλος στον Μινωικό πολιτισμό.


1600 π.Χ.

Την ίδια εποχή που τελειώνει η δυναστεία των Ξία στην αρχαία Κίνα συμπτωματικά τελειώνει και ο Αιγαιακός πολιτισμός στον Ελλαδικό χώρο. Την ίδια περίοδο ξεκινά η περίοδος του Μυκηναϊκού πολιτισμού που θα διαρκέσει μέχρι το 1100 π.Χ.Με τον όρο Μυκηναϊκός Πολιτισμός χαρακτηρίζεται από τους αρχαιολόγους ο προϊστορικός πολιτισμός της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, που αναπτύχθηκε κυρίως στην κεντρική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα. Το επίθετο «μυκηναϊκός» προέρχεται από την πρώτη αρχαιολογική θέση στην οποία εντοπίστηκε, τις Μυκήνες, που αποτελούν και ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του. Κατά την περίοδο ακμής του εξαπλώθηκε και στην Κρήτη, στα νησιά του Αιγαίου και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός ταυτίζεται με την τελευταία περίοδο του Ελλαδικού Πολιτισμού, τον Υστεροελλαδικό Πολιτισμό. Ταξινομείται παραδοσιακά ως προϊστορικός, καθώς οι γνώσεις μας για αυτόν βασίζονται μέχρι σήμερα κυρίως σε αρχαιολογικά ευρήματα. Την αρχή του μυκηναϊκού πολιτισμού σημαδεύουν οι πλούσιοι βασιλικοί τάφοι. Τα πρώτα βεβαιωμένα ανακτορικά συγκροτήματα στη μυκηναϊκή Ελλάδα φαίνεται πως κτίζονται σχεδόν ταυτόχρονα γύρω στο 1400 π.Χ., όπως προκύπτει κυρίως από τις ανασκαφές στις Μυκήνες, την Τίρυνθα, την Πύλο και τη Θήβα. Με αυτά εισέρχεται ο μυκηναϊκός πολιτισμός στην ανακτορική του φάση που διήρκεσε δύο αιώνες, δηλαδή έως το 1200 π.Χ., οπότε τα ανάκτορα καταστρέφονται ή παρακμάζουν. Τα ανάκτορα, χτισμένα συνήθως στην κορυφή οχυρωμένων ακροπόλεων, ήταν τα πολυδύναμα διοικητικά κέντρα των διαφόρων επικρατειών στις οποίες είχε χωριστεί η μυκηναϊκή Ελλάδα. Το κέντρο πάντως φαίνεται ότι ήταν η Πελοπόννησος και ιδιαίτερα η Αργολίδα.

1200 π.Χ.

Οι Ίνκας ήταν πολιτισμός και αυτοκρατορία της Νότιας Αμερικής, η οποία έπεσε με την κατάκτηση του Νέου Κόσμου από τους Ισπανούς. Πρωτεύουσα ήταν το Κούσκο στο σημερινό Περού. Σε μια έκταση από τον Ισημερινό μέχρι τη Χιλή και την Αργεντινή ζούσαν πάνω από 200 έθνη.
Τα σημαντικότερα ευρήματα βρίσκονται στους αρχαιολογικούς τόπους Κούσκο, Μάτσου Πίτσου, καθώς και στη λίμνη Τιτικάκα.
Η ονομασία Ίνκα προέρχεται από το έθνος Ίνκα και ερμηνευόταν ότι είναι από την ονομασία του θεού Ήλιου (Ίντι). Αργότερα, το
ίδιο όνομα το έδωσαν και στους λαούς που υποτάχθηκαν στους Ίνκα. Η αυτοκρατορία των Ίνκα αρχίζει περίπου από το 1200 π.Χ. και φτάνει μέχρι τον 15ο αιώνα, όταν καταλύεται από τον Ισπανό Φρανσίσκο Πισάρρο.
Σύμφωνα με τη μυθολογία των Ίνκας, ο βασιλιάς των Ίνκας Μάνκο Κάπακ ίδρυσε την αυτοκρατορία και είχε τον τίτλο του Αγιάρ. Το ίδιο όνομα είχε και ο τελευταίος βασιλιάς των Ίνκα, Μάνκο Κάπακ ο Β΄ (1533- 1537). Το πρόσωπο του βασιλιά το θεωρούσαν ιερό, αφού με την ονομασία Ίνκα ονόμαζαν τον θρησκευτικό τους αρχηγό όπως είπαμε τον ήλιο. Ο Ίνκα εθεωρείτο γιος του Ήλιου και ήταν υποχρεωμένος να παντρευτεί τη μεγαλύτερη αδελφή (αν δεν είχε, τη μικρότερη) του για να εξασφαλίσει την καθαρότητα του βασιλικού γένους. 


1152 π.Χ.

Ξεκινά στην Αίγυπτο η πρώτη καταγεγραμμένη απεργία στην ιστορία. Υπό τη βασιλεία του φαραό Ραμσή Γ' περίπου εξήντα εργάτες απόθεσαν τα εργαλεία τους. Υπό την καθοδήγηση του γραφέα Patwereκαι δύο αρχιεργατών, οι λιθοξόοι, οι ξυλουργοί και οι τεχνίτες απέκλεισαν τους χώρους εργασίας τους στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στη δυτική όχθη του Νείλου, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα Θήβες. Αντί να διακοσμήσουν τον τύμβο του φαραώ που είχαν λαξεύσει στον βράχο, ανέβηκαν στο βουνό και επέστρεψαν στα χωριά τους, τα διέσχισαν και έκαναν πορεία στο εύφορο έδαφος που βρισκόταν στην κάτω πλευρά.
Κατευθύνθηκαν προς τον νεκροθάλαμο-ναό του Ραμσή Ι, το Ramesseum. Εκεί ήταν εγκατεστημένο το διοικητικό κέντρο, με τις γεμάτες σιταποθήκες απ’ όπου λάμβαναν τη μισθοδοσία τους. Όταν πέρασαν τα πέντε φυλάκια του τάφου και έφτασαν στην πύλη του ναού, οργάνωσαν την κατάληψή του. Είμαστε πεινασμένοι και διψασμένοι,διαμαρτυρήθηκαν και έκατσαν στο πίσω μέρος του ναού της Menkheperre. Με πάθος απαίτησαν τη διανομή φαγητού, που αποτελούσε και το μισθό τους, ο οποίος είχε καθυστερήσει επί ένα μήνα. Μάταια. Ο γραφέας του κλειστού τάφου, οι δύο επιστάτες, οι δύο αναπληρωτές και οι δύο επιτηρητές τους φώναζαν να μπουν μέσα. Έπειτα τους παρακαλούσαν, για να μην έχουν μπλεξίματα με τον Φαραώ. Τελικά, διανυκτέρευσαν στο ναό.
Την επόμενη μέρα συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους τόσο έντονα, που κατάφεραν τον Mentmose, αρχηγό της αστυνομίας της περιοχής του ιερού, να πάει ο ίδιος προσωπικά και να πληροφορήσει τον άρχοντα των Θηβών. Όταν το βράδυ επέστρεψε χωρίς να έχει επιτύχει τίποτε, οι απεργοί ξάπλωσαν άλλη μια φορά μπροστά στην πύλη του ναού, αποφασισμένοι να περάσουν εκεί τη νύχτα αυτή τη φορά -εφοδιασμένοι με 55 μικρά γλυκά κεκάκια, που ο γραφέας Patwere είχε φέρει γι’ αυτούς στη διάρκεια της ημέρας.
Παρ’ όλα αυτά, το πρωί ανανέωσαν τις καταγγελίες, κορυφώνοντας τις διαμαρτυρίες, καθώς ωθούνταν απ’ την πείνα και τη δίψα: Δεν έχουμε ρούχα ούτε λάδι, ψάρια ή λαχανικά. Ενημερώστε τον φαραώ, τον καλό μας αφέντη, να στείλει τον ανώτερό μας να βεβαιωθεί ότι λάβαμε τρόφιμα.
Η πλημμύρα του Νείλου ήταν ευνοϊκή, η σιταποθήκη γέμισε και οι απεργοί υποπτεύθηκαν ότι ένας διεφθαρμένος διοικητικός αξιωματούχος καθυστερούσε να τους πληρώσει τους οφειλόμενους μισθούς. Για τον λόγο αυτό επιχείρησαν να στραφούν στον ανώτερό τους. Αυτή η απειλή είχε ένα αποτέλεσμα. Τελικά, οι αξιωματούχοι του ναού κατέγραψαν τις διαμαρτυρίες τους και τους παρέδωσαν τις προμήθειες. Οι εργάτες έλαβαν το μηνιαίο τους σιτηρέσιο των τεσσάρων σακιών σιταριού και ενάμιση σακί κριθάρι ο καθένας. Αποσύρθηκαν και επέστρεψαν στη δουλειά τους∙ η τριήμερη απεργία είχε λήξει.

1100 π.Χ.

Τελειώνει η περίοδος του Μυκηναϊκού πολιτισμού και ξεκινά η Γεωμετρική εποχή. Που θα διαρκέσει μέχρι το 800 π.Χ. 

800 π.Χ.

Από το τέλος της Γεωμετρικής εποχής και ύστερα ξεκινά η Αρχαϊκή εποχή, η οποία φτάνει μέχρι το 500 π.Χ.


Ξεκινά η περίοδος της Αρχαιότητας

753 π.Χ.


Χρονολογία ίδρυσης της πόλης της Ρώμης. Ιδρυτής της θεωρείται ο Ρωμύλος, ένα ημι-μυθικό πρόσωπο, που οριοθέτησε τα τείχη της Ρώμης και σκότωσε τον αδελφό του, Ρέμο, όταν αυτός άρχισε να έρχεται εμπόδιο στα σχέδια και το έργο του Ρωμύλου. Το κράτος που είχαν δημιουργήσει οι αρχαίοι Ρωμαίοι πέρασαν αρκετοί αιώνες μέχρι να αποκτήσει το πολίτευμα της αυτοκρατορίας, με το οποίο το θυμούνται οι σημερινοί λαοί, αλλά έχει επικρατήσει να αναφερόμαστε με τον όρο «ρωμαϊκή αυτοκρατορία» για όλη την περίοδο της αρχαίας ρωμαϊκής ιστορίας


500 π.Χ.

Την Αρχαϊκή περίοδο ακολουθεί η Κλασική εποχή, μέχρι το 323 π.Χ. Το 500 π.Χ. είναι η χρονιά που πυρπολούνται οι Σάρδεις. Ο Αρισταγόρας ζητά τη βοήθεια της Σπάρτης και της Αθήνας εναντίων των Περσών. Ξεκινάν οι Περσικοί Πόλεμοι.

Την ίδια χρονιά ιδρύεται νομισματοκοπείο στην Κύμη

492 π.Χ.

Ξεκινά η πρώτη εισβολή της Περσίας στον Ελλαδικό χώρο. Θα σηματοδοτήσει την ουσιαστική έναρξη των Περσικών Πολέμων που θα καταλήξει με νίκη των Ελλήνων.

Ξεκινά η εκστρατεία του Μαρδόνιου κατά των πόλων κρατών της αρχαίας Ελλάδας. Ο στόλος του Μαρδόνιου θα ναυαγήσει στον Άθω.

478 π.Χ.

Ιδρύεται η αθηναϊκή συμμαχία. Είναι η εποχή που χτίζεται ο Παρθενώνας και η πόλη της Αθήνας ηγεμονεύει σε όλη την Ελλάδα.

461 π.Χ.

Ξεκινά “χρυσή εποχή” για την αρχαία Αθηναϊκή δημοκρατία. Η Αθήνα αποχωρεί από τη συμμαχία με τη Σπάρτη και κλείνει συμμαχία με το Άργος και αργότερα με τη Θεσσαλία και τα Μέγαρα.

Το 460 π.Χ. γεννιέται στην Κω ο Ιπποκράτης. Θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στο πεδίο της ιατρικής επιστήμης ως ο ιδρυτής της Ιπποκρατικής Ιατρικής Σχολής. 

331 π.Χ.

Ξεκινά η περίοδος εξουσίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου η οποία οδήγησε στην κατάκτηση από τους Μακεδόνες όλου του Ελλαδικού χώρου και της Περσίας.

323 π.Χ.

Πεθαίνει ο Μέγας Αλέξανδρος και ξεκινά η Ελληνιστική περίοδος. Η αυτοκρατορία του θα διαιρεθεί σε 4 βασίλεια. Ένα χρόνο μετά πεθαίνει ο Αριστοτέλης.

270 π.Χ.

Ολοκληρώνεται η κατασκευή του Φάρου της Αλεξάνδρειας. Θεωρείται ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου και παρέμεινε σε λειτουργία ως την καταστροφή του από δύο σεισμούς τον 14ο αιώνα.

Κατασκευάστηκε πάνω στο νησί Φάρος, από το οποίο πήρε και το όνομά του. Μετά τις πυραμίδες της Αιγύπτου ο Φάρος της Αλεξάνδρειας ήταν το μεγαλύτερο σε χρονική διάρκεια μνημείο της περιοχής που κατάφερε να διασωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την καταστροφή του.490 π.Χ. - 71 π.Χ.


Στο μεταξύ στην αρχαία Ιταλία ξεκίνησαν εξελίξεις που θα επηρέαζαν σύντομα την αρχαία Ελλάδα και ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο. Με την εκδίωξη του τελευταίου βασιλιά, οι πατρίκιοι, που αποτελούσαν την αγροτική αριστοκρατία και ήταν οι κεφαλές των εκατό κυριότερων οικογενειών της Ρώμης, οργάνωσαν το νέο πολίτευμα. Στη θέση του βασιλιά τοποθετήθηκαν δύο άρχοντες με ετήσια θητεία, οι ύπατοι, οι οποίοι κυβερνούσαν το κράτος και το στρατό. Σταδιακά θεσπίστηκαν και άλλα ανώτερα αξιώματα, όπως οι δύο κυαίστορες που ήταν υπεύθυνοι για τα δημόσια οικονομικά. Όλοι οι αξιωματούχοι ορίζονταν από τη Σύγκλητο, μέλη της οποίας μπορούσαν να γίνουν μόνον πατρίκιοι. Αυτό, βέβαια, δυσαρέστησε πολύ την άλλη κοινωνική ομάδα της Ρώμης, τους πληβείους, δηλαδή τους βιοτέχνες, τους μικροκαλλιεργητές και όλους αυτούς που δεν ανήκαν σε κανένα γένος. Αυτοί, περίπου το 490 π.Χ., συγκεντρώθηκαν σε έναν μικρό λόφο έξω από τη Ρώμη και απείλησαν να ιδρύσουν μία καινούρια, δική τους πόλη, αν οι πατρίκιοι συνέχιζαν να τους αγνοούν και να τους καταπιέζουν.
Οι πατρίκιοι υποχώρησαν, καθώς τους χρειάζονταν για στρατιώτες, και έτσι θεσπίστηκε το αξίωμα του τριβούνου (δημάρχου), του οποίου μοναδικό καθήκον ήταν η προστασία των πληβείων από τις πιέσεις των αρχόντων. Σταδιακά, οι πληβείοι κατέκτησαν και άλλα δικαιώματα. Το 450 π.Χ. πέτυχαν να καταγραφεί το δίκαιο, που ως τότε παρέμενε άγραφο και η ερμηνεία του ήταν στα χέρια των πατρικίων, ενώ το 287 π.Χ. πέτυχαν την ψήφιση ενός νόμου που όριζε ότι η συνέλευση των πληβείων μαζί με τους τριβούνους θα μπορούσε να ψηφίσει νόμους που θα ήταν δεσμευτικοί για όλους τους Ρωμαίους.
Το Ρωμαϊκό κράτος αυτήν την περίοδο αρχίζει να επεκτείνεται στις γειτονικές περιοχές, και συγκροτεί μία συμμαχία των πόλεων του Λατίου. Αργότερα, οι Ρωμαίοι συγκρούονται με τους Κέλτες της βόρειας Ιταλίας, και τους Σαμνίτες της νότιας. Μέχρι το 280 π.Χ. που εισβάλλει ο Πύρρος, βασιλιάς της Ηπείρου, μετά από την έκκληση για βοήθεια των ελληνικών πόλεων της Κάτω Ιταλίας, η Ρώμη έχει κυριαρχήσει στην κεντρική Ιταλία. Οι Ρωμαίοι κατάφεραν μετά από αγώνα να αναγκάσουν τον Πύρρο να γυρίσει στην Ελλάδα και κατέλαβαν το 272 π.Χ. την ελληνική πόλη του Τάραντα.
Μετά από λίγα χρόνια, ξεσπά ο Α' Καρχηδονιακός Πόλεμος (264 π.Χ.-241 π.Χ.). Στο τέλος αυτού του πολέμου, οι κουρασμένοι αντίπαλοι, Ρώμη και Καρχηδόνα, κάνουν ειρήνη. Οι Ρωμαίοι κερδίζουν τη Σικελία, τη Σαρδηνία και την Κορσική και στρέφουν την προσοχή τους στη βόρεια Ιταλία, όπου μέχρι το 220 π.Χ. καταλαμβάνουν την κοιλάδα του Πάδου. Οι Καρχηδόνιοι στρέφονται στην Ισπανία και σύντομα καταλαμβάνουν όλα τα εδάφη μέχρι τον ποταμόΈβρο. Όλα έδειχναν ότι οι δύο δυνάμεις είχαν αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς.
Εκείνη την εποχή, αναλαμβάνει τη διοίκηση των καρχηδονιακών δυνάμεων ο Αννίβας, που σύντομα θα έδειχνε τη στρατιωτική του ιδιοφυΐα. Περνά τις Άλπεις (218 π.Χ.), μεταφέρει τον πόλεμο στην Ιταλία, και σε δύο φονικές μάχες, στη λίμνη Τρασιμένη και τις Κάννες (216 π.Χ.) καταφέρνει να συντρίψει τον ρωμαϊκό στρατό. Οι Ρωμαίοι, όμως, συνήλθαν γρήγορα και κατάφεραν να αντισταθούν και να μεταφέρουν οι ίδιοι τον πόλεμο στην Αφρική. Το 202 π.Χ., ο Αννίβας ηττάται στη Ζάμα από τον Κορνήλιο Σκιπίωνα.
Η Καρχηδόνα υποχρεώθηκε να περιοριστεί στην Αφρική και να πληρώσει μεγάλη χρηματική αποζημίωση. Μόλις τελείωσε ο Β' Καρχηδονιακός Πόλεμος, οι Ρωμαίοι εμπλέκονται σε πόλεμο στην ελληνική ανατολή. Το 197 π.Χ., νίκησαν το Φίλιππο Ε', βασιλιά της Μακεδονίας, στις Κυνός Κεφαλάς. Μετά από τέσσερις νικηφόρους Μακεδονικούς πολέμους υποτάσσουν το βασίλειο της Μακεδονίας και το 148 π.Χ. συγκροτούν εκεί την πρώτη τους επαρχία πέρα από την Αδριατική. Το 146 π.Χ., νικούν την Αχαϊκή Συμπολιτεία στην μάχη της Λευκόπετρας και κάθε αντίσταση στον ελληνικό νότο εξουδετερώνεται, ενώ μία εξέγερση της Καρχηδόνας, τον ίδιο χρόνο, συντρίφτηκε. Το 189 π.Χ. νικούν το Σελευκίδη βασιλιά Αντίοχο Γ' στην Μικρά Ασία. Το 133 π.Χ., ο βασιλιάς της Περγάμου, ο Άτταλος Γ', κληροδοτεί το βασίλειό του στη Ρώμη.

Καθώς η δύναμη των στρατηγών αυξάνεται, τόσο αυξάνεται και η έκταση του ρωμαϊκού κράτους, αλλά σύντομα ο ανταγωνισμός μεταξύ των στρατηγών γίνεται πολύ μεγάλος. Μέσα σε αυτή την ταραγμένη περίοδο ξεσπά ο Συμμαχικός πόλεμος (91 π.Χ.-88 π.Χ.), ο πόλεμος των Ιταλών συμμάχων της Ρώμης εναντίον της. Οι υπόλοιποι Ιταλοί διεκδικούσαν καλύτερη μεταχείριση και την ιδιότητα του Ρωμαίου πολίτη. Οι Ρωμαίοι τελικά θα νικήσουν, αλλά θα παραχωρήσουν σε όλους τους κατοίκους της ιταλικής χερσονήσου, την ιδιότητα του Ρωμαίου πολίτη. Ήδη δύο στρατηγοί έχουν ξεχωρίσει, ο λαϊκός Μάριος και ο αριστοκράτης Σύλλας. Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους είναι σκληρός.

Το 85 π.Χ., ο Σύλλας επιστρέφει νικηφόρος από την Ανατολή, ονομάζεται δικτάτορας, και προχωρεί με τη σειρά του σε προγραφές εναντίον των αντιπάλων του. Ακόμη, μεταρρυθμίζει το πολίτευμα και δίνει μεγάλες εξουσίες στη Σύγκλητο, όμως πεθαίνει και αυτός το 78 π.Χ.


Πλέον, νέοι στρατηγοί έρχονται στο προσκήνιο, ο Πομπήιος, ο Λικίνιος Κράσσος (οι δύο στρατηγοί που κατέπνιξαν την εξέγερση των δούλων από το 73 π.Χ.ως το 71 π.Χ. υπό τον Σπάρτακο) και αργότερα ο Ιούλιος Καίσαρας. Οι τρεις τους σχηματίζουν την πρώτη τριανδρία.

Έτος 0
«Έτος μηδέν» δεν υπάρχει ούτε στο Γρηγοριανό ούτε και στο Ιουλιανό ημερολόγιο, όπου μετά το έτος 1 π.Χ. ακολουθεί κατευθείαν το έτος 1 μ.Χ..
Έτος μηδέν υπάρχει όμως στο αστρονομικό σύστημα χρονολόγησης και στο ISO 8601, καθώς και στο Βουδιστικό και Ινδουιστικό ημερολόγιο.


Ξεκινά η Περίοδος του Χριστιανισμού

50

Ο Απόστολος Παύλος φέρνει τον Χριστιανισμό στη Θεσσαλονίκη και μέσω αυτής στην Ευρώπη. Μέχρι τότε, οι Θεσσαλονικείς λάτρευαν τους θεούς του Ολύμπου.

293


Το 293 ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός εισήγαγε ένας νέο σύστημα διοίκησης της αυτοκρατορίας, την τετραρχία, με το οποίο διαμοιραζόταν η αυτοκρατορική εξουσία σε τέσσερις συναυτοκράτορες, ο καθένας από τους οποίους διοικούσε μία μεγάλη γεωγραφική και διοικητική περιφέρεια, που ονομαζόταν υπαρχία.Στο κάθε τμήμα κυβερνούσε ένας καίσαρας και ένας αύγουστος. 

Έτσι μοιρασμένη η ρωμαϊκή αυτοκρατορία αντιμετώπισε ως τα τέλη του 5ου αι. τις επιθέσεις γερμανικών και άλλων φύλων, τα οποία είχαν αρχίσει ήδη από τον 3ο αιώνα να εισδύουν στην Ευρώπη. Η έκβαση αυτού του αγώνα ήταν διαφορετική για τα δύο τμήματα της αυτοκρατορίας. Το έτος 476 σημαδεύει την οριστική πτώση του δυτικού ρωμαϊκού κράτους, ενώ η οικονομικά ισχυρότερη Ανατολή γνώριζε μια περίοδο σχετικής ισορροπίας, εσωτερικής και εξωτερικής.

330 


ο Κωνσταντίνος αναγνωρίζεται ως ο πρώτος Βυζαντινός αυτοκράτορας χωρίς όμως να είναι και ο τελευταίος Ρωμαίος αυτοκράτορας, ενώ το Βυζάντιο είναι η μόνη αυτοκρατορία, που δεν κτίσθηκε πάνω στα ερείπια μιας άλλης ως προϊόν στρατιωτικών επιτυχιών, αλλά ήταν αποτέλεσμα των εξελίξεων στον ρωμαϊκό κόσμο. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ιδρύει την Κωνσταντινούπολη η οποία και γίνεται νέα πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αυτή η μεταφορά εγκαινιάζει το τέλος της Ρωμαϊκής περιόδου και την έναρξη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Ως συνέχεια της ρωμαϊκής, η Βυζαντινή αυτοκρατορία κληρονόμησε τον γεωγραφικό της χώρο και η προσπάθεια για την αποκατάσταση της αυτοκρατορίας στα παλαιά της σύνορα παρέμεινε θεμελιώδης αξία της βυζαντινής ιδεολογίας. Η προσήλωση σ' αυτήν ή, αντίθετα, η εγκατάλειψή της, διαίρεσε πολλές φορές τον πολιτικό κόσμο και τον λαό του Βυζαντίου και προσανατόλισε τη βυζαντινή διπλωματία.
Μεγάλη προσπάθεια για να ανακτηθούν τα χαμένα εδάφη κατέβαλε ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός (527-565). Η εξωτερική πολιτική του ήταν σύμφωνη με τη ρωμαϊκή παράδοση και πολύ φιλόδοξη, αλλά ξεπερνούσε τις δυνατότητες του κράτους. Αν και η αυτοκρατορία, μετά την ανάκτηση δυτικών περιοχών, περιελάμβανε πλέον την παλαιά υπαρχία Ιταλίας-Αφρικής καθώς και ένα μικρό τμήμα στα νότια της Ιβηρικής χερσονήσου, οι πόλεμοί του σε Δύση και Ανατολή απογύμνωσαν τις ευρωπαϊκές επαρχίες από στρατεύματα και άδειασαν τα κρατικά ταμεία. Η κατάσταση αυτή εξασθένισε τη διεθνή θέση του Βυζαντίου και είχε ολέθριες επιπτώσεις στην εδαφική ακεραιότητα του κράτους επί των διαδόχων του.

410

Μετά την επέλαση του Αττίλα και την κατάκτηση της μισής Ευρώπης από τους Ούνους η Ρώμη κυριεύεται από τους Βησιγότθους.


476

Η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία καταλύεται με τον εκθρονισμό του Ρωμύλου Αυγουστύλου από τον Γερμανό στρατηγό Φοιδεράτων που αυτοανακηρύσσεται βασιλιάς της Ιταλίας. Αυτή η ημερομηνία θεωρείται η αρχή του μεσαίωνα. Ο μεσαίωνας θα διαρκέσει 1000 περίπου χρόνια και θα επηρεάσει όλη την Ευρώπη, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο. Ο μεσαίωνας δεν επηρέασε ιδιαίτερα την Βυζαντινή αυτοκρατορία. Το 478 Εκείνη τη χρονιά ανατρέπεται ο τελευταίος Ρωμαίος αυτοκράτορας της Δύσης.


Ξεκινά ο Μεσαίωνας

962

Ο Πάπας Ιωάννης ΙΒ' στέφει τον Όθωνα Α' αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία περιελάμβανε εδάφη της κεντρικής Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα υπό την εξουσία ενός Αυτοκράτορα, που είχε την ευλογία της Ρώμης. Η σύνθετη ονομασία αυτή προέκυψε, επειδή οι μεσαιωνικοί αυτοκράτορες ήθελαν να εμφανίζονται συνεχιστές της ένδοξης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.Αρχικά η έκταση περιελάμβανε και περιοχές της Ιταλίας (και τη Ρώμη), αλλά αργότερα περιορίστηκε στην κεντρική Ευρώπη. Η επίσημη ονομασία, που άλλαξε αρκετές φορές, από τα τέλη του 15ου αιώνα ήταν Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους.

1054

Ο χριστιανισμός διαιρείται σε Δυτικό Καθολικισμό και στην Ανατολική Ορθοδοξία. Το σχίσμα έχει σαν συνέπεια και τη διαίρεση της μεγάλης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σε Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και σε Βυζαντινή Αυτοκρατορία.


 Αν και εντοπίζεται χρονολογικά στο έτος 1054, όταν ο Πάπας Λέων Θ΄ και ο Πατριάρχης Μιχαήλ Α΄ Κηρουλάριος αντάλλαξαν μεταξύ τους αναθέματα, το σχίσμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης ήταν στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα μιας εκτεταμένης περιόδου αποξένωσης μεταξύ των δύο εκκλησιών. Οι αρχικές αιτίες του σχίσματος ήταν οι διαφωνίες σχετικά με την παπική αρχή — ο Πάπας απαιτούσε να έχει εξουσία ανώτερη των τεσσάρων Πατριαρχών της Ανατολής και να ασκεί δικαιοδοσία πάνω τους, ενώ οι τέσσερις Πατριάρχες υποστήριζαν ότι η πρωτοκαθεδρία του Πατριάρχη Ρώμης ήταν μόνο τιμητική, και έτσι είχε δικαιοδοσία μόνο πάνω στους Χριστιανούς της Δύσης.

1096

Ξεκινά η πρώτη σταυροφορία. Πρώτη Σταυροφορία διήρκεσε τρία χρόνια, από το 1096 ως το 1099. Είχε ως αποτέλεσμα την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ από τους Σταυροφόρους, πολεμιστές από τη Δυτική Ευρώπη, οι οποίοι ξεκίνησαν από τις πατρίδες τους με αυτό το σκοπό.
Για τον απλό κάτοικο της Δύσης στον Μεσαίωνα, η Ανατολή φάνταζε ως κάτι το πολύ μακρινό και εξωτικό. Ελάχιστοι γνώριζαν για τις μεγάλες προόδους των Αράβων στις επιστήμες, στη λογοτεχνία, στην αρχιτεκτονική και στις καλές τέχνες, αλλά πολλοί είχαν ακούσει ιστορίες για τα παλάτια και για τα πλούτη τους. Συνήθως αυτές τις ιστορίες τις θεωρούσαν μυθοπλασίες και τίποτα παραπάνω αλλά μετά από την κατάκτηση μερικών αραβικών εδαφών στην Ισπανία, οι Δυτικοί είδαν από πρώτο χέρι ότι πολλές από αυτές τις διαδόσεις ήταν αληθινές. Αυτό έκανε πολύ κόσμο να ονειρεύεται όλο και περισσότερο την Ανατολή.
Να σημειωθεί ότι με τον όρο μεσαίωνα αναφερόμαστε σε μια περίοδο σκοταδισμού, στασιμότητας και οπισθοδρόμησης που αφορά την Ευρώπη. Στην παγκόσμια ιστορία και πραγματικότητα εκείνη την περίοδο υπήρχε μεγάλη άνθιση πολιτισμού, επιστήμης και τέχνης από τους Ίνκας της Λατινικής Αμερικής ως τους Άραβες και τους Κινέζους.

1147

Ξεκινά η δεύτερη σταυροφορία με σκοπό να αντεπιτεθεί στην επέκταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αποτέλεσμα της σταυροφορίας ήταν μεταξύ άλλων η επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στους Καθολικούς και τους Ορθόδοξους.


Μετά από διαβουλεύσεις μερικών μηνών ο βασιλιάς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας αποφάσισε να εκστρατεύσει στους Αγίους Τόπους. Ο αντιπρόσωπος του πάπα, Βερνάρδος του Κλαιρβώ, αφού κατάφερε να σταματήσει αντισημιτικές εκδηλώσεις στη Γαλλία και στη Γερμανία συναντήθηκε με το Γερμανό αυτοκράτορα Κονράδο Γ΄. Ο Κονράδος αρχικά αρνήθηκε να συμμετάσχει ο ίδιος στη σταυροφορία που ετοιμαζόταν αλλά έδωσε την άδεια σε όποιους ευγενείς ήθελαν να γίνουν σταυροφόροι να το κάνουν. Τελικά τα Χριστούγεννα του 1146 ο Βερνάρδος τον έπεισε να γίνει και ο ίδιος σταυροφόρος.

Στην Ιερουσαλήμ οι Γάλλοι και οι Γερμανοί πέρασαν δύο μήνες χωρίς συγκρούσεις με τους μουσουλμάνους που απειλούσαν το βασίλειο,αλλά με έντονες φιλονικίες μεταξύ τους. Τελικά οι τρεις σύμμαχοι, ο Λουδοβίκος, ο Κορράδος και ο Βαλδουίνος της Ιερουσαλήμ, αποφάσισαν να επιτεθούν στη Δαμασκό. Παρ’όλο που στην αρχή η επίθεσή τους είχε επιτυχία, τα πράγματα γρήγορα χειροτέρεψαν.Από τη μία οι σταυροφόροι δεν έφταναν για να αποκλείσουν ολοκληρωτικά την πόλη, και από την άλλη ο Νουρεντίν, μετά από την έκκληση του εμίρη της Δαμασκού για βοήθεια, πλησιάζε με το στρατό του.Σαν να μην έφτανε αυτό, οι σταυροφόροι διαφώνησαν για το ποιος θα διοικούσε τη Δαμασκό όταν θα την κατελάμβαναν και αυτό αύξησε τις τριβές μεταξύ τους. Τελικά, μπροστά στον κίνδυνο να κυκλωθούν από τους Δαμασκηνούς και τον Νουρεντίν υποχώρησαν και η Β΄ Σταυροφορία έληξε με αποτυχία.
Οι Γάλλοι κατηγορούσαν τους Γερμανούς και τους Βυζαντινούς για την αποτυχία, ενώ οι Γερμανοί κατηγορούσαν τους Γάλλους. Παντού στη Δύση υπήρχε καχυποψία κατά των Βυζαντινών, που θα εξελισσόταν σε μίσος και ανοικτό πόλεμο με τη Δ΄ Σταυροφορία.

1156

Ιδρύεται το Κρεμλίνο της Μόσχας. Η ίδρυση του Κρεμλίνου είναι άρρηκτα δεμένη με την ίδρυση και την παραπέρα εξάπλωση της Μόσχας. Ο πρίγκηπας Γιούρι Ντολγκορούκι ανέγειρε εκείνη τη χρονιά φρούριο στις εκβολές του ποταμού Νεγκλίναγια και ένωσε έτσι δυο ήδη υπάρχοντα οχυρώματα πάνω στο λόφο του Μποροβίτσκι. Τα πρώτα τείχη ήταν ξύλινα, είχαν σύμφωνα με τους ερευνητές μήκος περίπου 1,2 χιλιομέτρων και προστατεύονταν από προτείχισμα και τάφρο. Εκείνη την εποχή η Μόσχα υπήρχε ήδη, καθώς η πόλη πρωτοαναφέρεται σε ένα κείμενο με την ημερομηνία 1147. Η πόλη ανήκε στο Πριγκιπάτο των Βλαντίμιρ – Σούζνταλ.
Ο πρίγκηπας Γιούρι Ντολγκορούκι ανέγειρε εκείνη τη χρονιά φρούριο στις εκβολές του ποταμού Νεγκλίναγια και ένωσε έτσι δυο ήδη υπάρχοντα οχυρώματα πάνω στο λόφο του Μποροβίτσκι. Τα πρώτα τείχη ήταν ξύλινα, είχαν σύμφωνα με τους ερευνητές μήκος περίπου 1,2 χιλιομέτρων και προστατεύονταν από προτείχισμα και τάφρο. Εκείνη την εποχή η Μόσχα υπήρχε ήδη, καθώς η πόλη πρωτοαναφέρεται σε ένα κείμενο με την ημερομηνία 1147. Η πόλη ανήκε στο Πριγκιπάτο των Βλαντίμιρ – Σούζνταλ.

1184

Ξεκινά και καθιερώνεται η Μεσαιωνική Ιερά Εξέταση. Δικαστικές «Εξετάσεις» ή ανακρίσεις που ξεκίνησαν γύρω στο 1184, περιλαμβανομένης της Επισκοπικής Εξέτασης (1184-1230) και αργότερα της Παπικής Εξέτασης (1230). Ήταν η απάντηση της Εκκλησίας σε διάφορα σημαντικά λαϊκά κινήματα στην Ευρώπη, τα οποία θεωρήθηκαν αποστατικά ή αιρετικά για την Χριστιανοσύνη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι αιρέσεις των Καθαρών και των Βαλδένσιων στη νότια Γαλλία και τη βόρεια Ιταλία.

1189


Η Τρίτη Σταυροφορία (1189-1192) επίσης γνωστή ως η Σταυροφορία των Βασιλιάδων ήταν η προσπάθεια των Ευρωπαϊκών ηγετών για την ανακατάληψη των Αγίων Τόπων από τον Σαλαντίν (Salāh ad-Dīn Yūsuf ibn Ayyūb). Ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένη αλλά δεν πέτυχε τον απώτερο σκοπό της, που ήταν η επανάκτηση της Ιερουσαλήμ

1204

Η Δ' Σταυροφορία (1201-1204) είχε στόχο την κατάληψη της Ιερουσαλήμ μέσω μιας εισβολής στην Αίγυπτο, αλλά παρέκκλινε από το στόχο της και οι Σταυροφόροι κατέλαβαν τελικά την Κωνσταντινούπολη, καταλύοντας τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και ιδρύοντας τη Λατινική Αυτοκρατορία. Ως ιστορικό γεγονός, η Δ' Σταυροφορία αποτέλεσε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο ιστορικό φαινόμενο, το οποίο υπήρξε αποτέλεσμα διάφορων συμφερόντων και συναισθημάτων: θρησκευτικά αισθήματα, ελπίδες των Σταυροφόρων για ηθική ανταμοιβή και επιθυμία για κέρδη και περιπέτειες και υλικά κέρδη από την άλλη πλευρά. Όμως, η επικράτηση των υλικών συμφερόντων, η οποία ήταν αισθητή και στις προηγούμενες Σταυροφορίες, εκδηλώθηκε ξεκάθαρα κατά την Δ’ Σταυροφορία με την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης το 1204.


1250

Ο παγκόσμιος πληθυσμός εκτιμάται μεταξύ 400 και 416 εκατομμύρια ανθρώπων.

1347

Η Ευρώπη χτυπιέται από την Μαύρη Πανώλη. Η επιδημία είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί το 1/3 του πληθυσμού της Ευρώπης.

1368

Ξεκινά η κατασκευή του Μεγάλου Σινικού Τείχους στην Κίνα με σκοπό να προστατέψει την χώρα από τον πόλεμο με τους Μογγόλους. Η κατασκευή του τείχους θα έρθει ως συνέχεια στην επί αιώνες κατασκευή μικρότερων τειχών και θα ολοκληρωθεί το 1620. Κάθε πύργος έχει τουλάχιστον οπτική επαφή με τον προηγούμενο αλλά και με τον επόμενο, ώστε σε περίπτωση επίθεσης να γίνεται ορατή η φρυκτωρία και έτσι να μεταδίδεται από πύργο σε πύργο το μήνυμα μέχρι το Πεκίνο. Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση ανθρώπινο οικοδόμημα και ένα από τα σύγχρονα επτά θαύματα του κόσμου.

1356

Ο Εδουάρδος Μπάλλιολ παραδίδει τον τίτλο του ως Βασιλειάς της Σκωτίας στον Εδουάρδο Γ' της Αγγλίας.

Την ίδια χρονιά ο Αυτοκράτορας Κάρολος Δ' ανακοινώνει τη «Χρυσή Βούλα», ένα είδος μεσαιωνικού συντάγματος για την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους.

1453

Η Οθωμανική αυτοκρατορία καταλαμβάνει την Κωνσταντινούπολη, πρωτεύουσα της άλλοτε Βυζαντινής αυτοκρατορίας.


Είναι το τέλος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Θα χρειαστούν ωστόσο αρκετά χρόνια ακόμα ώστε η Οθωμανική αυτοκρατορία να κατακτήσει διάφορες επαρχίες του ελλαδικού χώρου και να εδραιώσει τελικά την κυριαρχία της. Το 1958 κατακτά την Αθήνα.

1472Στη Σιένα της Ιταλίας ιδρύεται η αρχαιότερη τράπεζα του κόσμου που λειτουργεί μέχρι σήμερα. Η Banca dei Paschi di Siena.

Την ίδια χρονιά στην Φεράρα της Ιταλίας εκδίδεται το πρώτο βιβλίο αστρονομίας στην ιστορία της ανθρωπότητας, το De Sphaera το οποίο είχε γραφτεί το 1230.1482

Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Ντιόγκου Κάου γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που ανεβαίνει τον ρου του ποταμού Κονγκό.

1483


Δημιουργείται το Γενικό Συμβούλιο της Ιεράς Εξέτασης στην Ισπανία. Την ίδια χρονιά εγκαινιάζεται η Καπέλα Σιξτίνα, παρεκκλήσι του Αποστολικού Παλατιού, της επίσημης κατοικίας του Πάπα, στην πόλη του Βατικανού.

1486

Ο αρχιδούκας Σιγισμούνδος του Τιρόλου εκδίδει το πρώτο μεγάλο αργυρό νόμισμα της Ευρώπης, το γκούλντενγκρόσεν (guldengroschen), που αργότερα θα εξελιχθεί στο τάλερ (το νόμισμα από το οποίο προέρχονται οι λέξεις «δολάριο» και «τάληρο»).

1488

Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Βαρθολομαίος Ντιάζ αποβιβάζεται στο Μόσελ Μπέι της Νότιας Αφρικής αφού πέρασε το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος στο νότιο άκρο της Αφρικής, καθιστάμενος ο πρώτος Ευρωπαίος που ταξίδεψε τόσο πολύ νότια, και ο πρώτος που εισήλθε από αυτή τη διαδρομή στον Ινδικό Ωκεανό.

1492

Ο Χριστόφορος Κολόμβος με το ιστιοφόρο Αμέρικο Βεσπούτσι πλέει δυτικά της Ευρώπης με σκοπό να φτάσει στην Ινδία, αποδεικνύοντας ότι η Γη είναι στρογγυλή. Τελικά ανακαλύπτει μία ολόκληρη ενδιάμεση ήπειρο άγνωστη ως τότε. Την Αμερική.

Αμέσως ξεκινά ο αγώνας δρόμου των μεγάλων κρατών της Ευρώπης (κυρίως Ισπανίας, Αγγλία, Γαλλία) για την κατάκτηση και αποίκηση της Αμερικανικής ηπείρου.
1503

Ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάνει στα Νησιά Καϋμάν και τα ονομάζει Tortuga (Οι Χελώνες) εξαιτίας των πολλών χελώνιων που υπήρχαν εκεί.

1529


Οι Ισπανοί κατακτητές (κονκισταδόρες), που οδηγήθηκαν από τον Φρανσίσκο Πισάρρο και τους αδελφούς του, εξερεύνησαν νότια του Παναμά και έφθασαν στα εδάφη των Ίνκα το 1526. Ήταν σαφές ότι είχαν φθάσει σε ένα πλούσιο έδαφος με τις προοπτικές του μεγάλου θησαυρού, και μετά από μια δεύτερη αποστολή του Πισάρρο (1529) με βασιλική έγκριση κατέκτησε την περιοχή. Ένα χρόνο μετά επέστρεψαν στο Περού και ξεκίνησαν τη λεηλασία και την καταστροφή των Ίνκας.

1668

Ξεσπά η ένδοξη επανάσταση της Αγγλίας που σηματοδοτεί για πολλούς το τέλος της μοναρχίας στην Ευρώπη.

Τέλη 17ου αιώνα

Προς το τέλος του 17ου αιώνα ανθίζει το κίνημα του διαφωτισμού. Ένα πνευματικό κίνημα που ξεκίνησε από τη Γαλλία και προωθούσε την ιδέα της ατομικής ελευθερίας και την ελεύθερη σκέψη έναντι των προκαταλήψεων και της καταπίεσης της εκκλησίας.


Ξεκινά η Αναγέννηση

1760

Είναι η εποχή που ξεκινά η Βιομηχανική επανάσταση. Μια περίοδος ραγδαίων εξελίξεων, μεταβολών και ανακατατάξεων στο τεχνικό, οικονομικό, κοινωνικό και πνευματικό πεδίο. Οδηγεί για πρώτη φορά στην εκβιομηχανισμένη κοινωνία στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι εξελίξεις που συνέβησαν είχαν ως αποτέλεσμα τη γέννηση μιας νέας κοινωνικής ομάδας, των εργατών. Σύντομα οι εργάτες θα αποτελούσαν μία νέα οικονομική τάξη. Οι άνθρωποι που παρήγαγαν χωρίς να έχουν τα χρήματα να αγοράσουν αυτά που παράγουν. Η χαμηλή τους μισθοδοσία οδήγησε σε φτώχεια και οι συνθήκες ζωής που την συνόδευαν σε συχνές επιδημίες.

Ταυτόχρονα με την εργατική τάξη δημιουργείται μια νέα κοινωνική ομάδα. Οι αστοί. Οι βιομήχανοι, μεγαλέμποροι, τραπεζίτες, δηλαδή οι κάτοχοι των βιοτεχνιών ή βιομηχανιών όπου εργάζονταν οι εργάτες.

Παράλληλα με αυτόν τον μετασχηματισμό της οικονομίας που ξεκίνησε να συγκεντρώνει εξουσία σε νέους χώρους άρχισαν να δημιουργούνται κόντρες με την παλιά εξουσία της φεουδαρχίες, καθώς και να αναπτύσσονται νέες θεωρίες για την οικονομία και την πολιτική.
Η επικράτηση των αστών μέσα από μία σειρά επαναστάσεων και τρομοκρατίας οδήγησε στην εγκαθίδρυση ενός νέου οικονομικού και πολιτικού μοντέλου, αυτού της ελεύθερης οικονομίας το οποίο λειτουργούσε προς συμφέρον των αστών.

Εκείνη την περίοδο γεννιούνται επίσης οι πρώτες σοσιαλιστικές ιδέες με σκοπό να απαντήσουν σε προβλήματα της εποχής π
ου προέκυψαν. Το κύριο προτέρημα τους ήταν το κοινωνικό συμφέρον έναντι του ατομικού.

1775

Ξεσπά η Αμερικανική Επανάσταση ή ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των 13 αποικιών της στην αμερικανική ήπειρο (1775-1783).
Ο ένοπλος αγώνας των αποικιών εναντίον της καταπιεστικής μητρόπολης ήταν η κορύφωση των πολιτικών διεργασιών του δεύτερου μισού του 18ου αιώνα. Οι Άγγλοι φορολογούσαν βαριά τις αποικίες τους, γεγονός που προκαλούσε τη δυσφορία των κατοίκων, ιδιαίτερα των πλουσιότερων οι οποίοι ήθελαν να ξεφύγουν από την οικονομική κηδεμονία της Μεγάλης Βρετανίας. Η δυσφορία για τα φορολογικά μέτρα αρχικά αλλά κυρίως για τον φόρο του τσαγιού που διατηρήθηκε για λόγους γοήτρου έπειτα τις πρώτες αντιδράσεις των αποίκων, οδήγησε τους Αμερικανούς όχι μόνο να σταματήσουν να αγοράζουν τσάι αλλά να καταστρέψουν και μεγάλα φορτίου τσαγιού, πετώντας τα στην θάλασσα, στο λιμάνι της Βοστώνης στις 16 Δεκεμβρίου 1773
Στα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν ο πόλεμος γενικεύθηκε. Οι Άγγλοι έστελναν συνεχώς ενισχύσεις και οι Αμερικανοί προσπαθούσαν να κρατήσουν την επανάσταση ζωντανή. Η Γαλλία έστειλε οικονομική ενίσχυση στους επαναστατημένους Αμερικανούς καθώς και στρατεύματα. Ο αγγλικός στρατός, υπό την ηγεσία του στρατηγού Κορνουάλις, τελικά παραδόθηκε στο Γιόρκταουν της Βιρτζίνια στις 19 Οκτωβρίου 1781. Ο πόλεμος έληξε επίσημα με την συνθήκη του Παρισιού στις 3 Σεπτεμβρίου 1783, με την οποία η Αγγλία παραχωρούσε τα εδάφη της στις ΗΠΑ. 
Η Αγγλία υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει τις 13 αποικίες στην Συνθήκη των Παρισίων το 1783 ως ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ). Το σύνταγμα των ΗΠΑ, το οποίο συντάχθηκε το 1787, που ισχύει κατά βάση μέχρι σήμερα, ανακήρυξε τη χώρα ένωση (ομοσπονδία) πολιτειών και βασίστηκε στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Η κεντρική κυβέρνηση αποφασίζει για την οικονομία, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική. Οι πολιτείες ρυθμίζουν μόνες τους ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης, δικαιοσύνης, εκπαίδευσης και αστυνόμευσης. Η νομοθετική εξουσία ασκείται από το Κογκρέσο μέσω της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

1789

Ξεσπά η γαλλική επανάσταση. Μια κοινωνική και πολιτική επανάσταση που κατάργησε την απόλυτη μοναρχία στη Γαλλία. Κατά πολλούς αποτελεί την αρχή του τέλους για την φεουδαρχία στην Ευρώπη και τη γέννηση του καπιταλισμού.

Πρωταγωνιστές της επανάστασης ήταν οι αστοί και οι έμποροι, η ανερχόμενη τάξη τη δύναμη και το εμπόριο της οποίας εμπόδιζαν οι παλιές οικονομικές δομές της φεουδαρχίας.

Με βίαια μέσα οι αστοί επαναστάτες εξουδετέρωσαν όσους θεώρησαν ύποπτους για υπονόμευση της επανάστασης στο εσωτερικό. Η περίοδος αυτή ονομάστηκε Τρομοκρατία.

Αποτέλεσμα της επανάστασης ήταν η καταγραφή για πρώτη φορά της διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη.

Στην γαλλική εθνοσυνέλευση που θα συγκλήθηκε συμμετείχαν οι βασιλικοί και η αυλικοί, οι στρατιωτικοί και αξιωματικοί και οι επαναστάτες έμποροι. Από την θέση τους στην εθνοσυνέλευση κατοχυρώνονται αντίστοιχα ως Δεξιοί, Κεντρώοι και Αριστεροί αντίστοιχα και κατοχυρώνεται ο ιστορικός ορισμός για τις πολιτικές και επαναστατικές πεποιθήσεις ως δεξιές, κεντρώες και αριστερές.


1797


Ο Ρήγας Φεραίος δημοσιεύει τη Χάρτα της Ελλάδος. Ένα πολιτικό όραμα για την απελευθέρωση των Βαλκανίων και την ίδρυση ενός ενιαίου κράτους με κέντρο τον ελληνισμό.

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους οραματιστές της ελληνικής επανάστασης που θα ακολουθήσει.


1814

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ένας στρατιωτικός εκ των πρωταγωνιστών της γαλλικής επανάστασης καταλαμβάνει την εξουσία και αυτοανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Γαλλίας

Την ίδια χρονιά στην Ελλάδα ιδρύεται η Φιλική Εταιρία. Μία οργάνωση τριών ανθρώπων που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για το ξέσπασμα και την πορεία της επανάστασης του '21.

Αμερικανικές δυνάμεις νικούν τους Ινδιάνους στην Αλαμπάμα.

Το 1812 ο Ναπολέων επιχείρησε μεγάλη εκστρατεία κατά της Τσαρικής Ρωσίας. Ο φοβερός ρωσικός χειμώνας, τα χιόνια που σκέπασαν τις στέπες ήδη από τον Οκτώβριο και οι άγριοι Κοζάκοι, αποτελείωσαν το έργο ενός κακού σχεδιασμού. Η δυνατότητα μάλιστα διαφυγής του ίδιου μέσα από την καταστροφή εκείνη έγινε ακριβώς, επειδή κάποιοι στρατηγοί του είχαν αρνηθεί να εφαρμόσουν κάποιες διαταγές του, όπως εκείνη που όρισε την πλήρη καταστροφή των γεφυρών που τον συνέδεαν με τα μετόπισθεν. Τον Νοέμβριο οι Ρώσοι παραλίγο να τον παγιδεύσουν στον ποταμό Μπερεζίνα. Αυτή ήταν και η αρχή του τέλους για τη Μεγάλη Στρατιά, από της οποίας την αρχική δύναμη των 550.000 επέζησαν τελικά μόλις 70.000. Στην στρατιά αυτή που ακολουθούσαν πολλοί σύμμαχοι από όλη την Ευρώπη, στράφηκαν εναντίον του.

Τελικά αποδυναμωμένος από συνεχείς πολέμους και έχοντας στραφεί κατά όλης της Ευρώπης ο Ναπολέων ηττήθηκε πανηγυρικά στη μάχη του Βατερλώ το 1815.

«Ανακάλυψα κάτι αστείο για τους ανθρώπους. Είναι έτοιμοι να πεθάνουν για μετάλλια και χρωματιστές κορδέλες»
Ναπολέων Βοναπάρτης

1821

Μετά από 400 χρόνια οθωμανικής κατοχής και πολλές μικρές εξεγέρσεις ξεσπά η ελληνική επανάσταση κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Την ίδια χρονιά πεθαίνει στην εξορία ο Ναπολέων Βοναπάρτης.

Πρώτη πολεμική πράξη της επανάστασης ήταν η διάβαση του ποταμού Προύθου, στη Μολδαβία από τον Υψηλάντη στις 22 Φεβρουαρίου 1821 και η είσοδός του στο Ιάσιο. Στις 24 Φεβρουαρίου ο Υψηλάντης εξέδωσε προκήρυξη, το ιδεολογικό μανιφέστο της επανάστασης, με την οποία βεβαίωνε τους Έλληνες ότι "μια κραταιά δύναμις" ήταν έτοιμη να βοηθήσει τον αγώνα τους και τους καλούσε να πάρουν τα όπλα υπέρ των Δικαιωμάτων και της ελευθερίας τους, μιμούμενοι τους άλλους Ευρωπαϊκούς λαούς.


1822

Ολοκληρώνεται η πρώτη Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου η οποία κήρυξε την ανεξαρτησία του ελληνικού έθνους.

1823

τις αρχές του 1823 σημειώθηκε μεταστροφή της Αγγλικής πολιτικής σε σχέση με τους επαναστατημένους Έλληνες. Οι Άγγλοι αναγνώρισαν τους Έλληνες ως εμπόλεμους και στη συνέχεια αναγνώρισαν τον ναυτικό αποκλεισμό που είχαν επιβάλλει οι Έλληνες στα τουρκικά λιμάνια.


Την ίδια περίοδο οι Οθωμανικές αρχές αδυνατούσαν να αναλάβουν αξιόλογες επιχειρήσεις για να καταπνίξουν την ελληνική επανάσταση.
1828

Στις αρχές Ιανουαρίου του 1828 κατέφθασε στην Ελλάδα ο Ιωάννης Καποδίστριας, εκλεγμένος κυβερνήτης της χώρας από την τρίτη εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας. Ο Καποδίστριας αναλάμβανε το δύσκολο έργο της ανόρθωσης της χώρας, σε μία περίοδο που η επανάσταση βρισκόταν σε κρίσιμη καμπή και η οικονομία ήταν κατεστραμμένη από τον μακροχρόνιο πόλεμο.

1832

Ιδρύεται το βασίλειο της Ελλάδας. Τα σύνορα καθορίζονται από το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, μία συνθήκη που έγινε στο Λονδίνο στις 18 Αυγούστου 1832. Η συνθήκη υπογράφηκε ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, την Μεγάλη Βρετανία, την Ρωσία και την ΓαλλίαΗ συνθήκη ήταν συνέχεια του Πρωτοκόλλου του 1830 και καθόριζε τα σύνορα ανάμεσα σε Ελλάδα και Οθωμανική αυτοκρατορία, οι Οθωμανοί έπαιρναν σαν αποζημίωση 40 εκατομμύρια γρόσια. Την ίδια χρονιά γεννιέται ο Χαρίλαος Τρικούπης.


Στο μεταξύ ο ζωγράφος και φυσικός Σάμουελ Μορς τελειοποιεί τον ηλεκτρικό τηλέγραφο.

1836


Το 1836 δημοσιεύ
τηκε βασιλικό διάταγμα το οποίο αφορούσε την ίδρυση στην Αθήνα σχολείου τεχνιτών,το οποίο άρχισε τη λειτουργία τον επόμενο χρόνο. Είχε τον τίτλο Βασιλικό Σχολείο των Τεχνών, και ουσιαστικά ήταν μία κυριακάτικη τεχνική σχολή που κατάρτιζε τους τεχνίτες (μαστόρους, οικοδόμους, αρχιμαστόρους). Σύντομα έγινε γνωστό ως «Πολυτεχνείο».
Από το σχολείο των τεχνιτών προήλθε το σημερινό Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το σχολείο αυτό λειτούργησε με την αρχική μορφή του μέχρι το 1843. Μετά το σύνταγμα του 1844 το σχολείο διαμορφώθηκε σε ίδρυμα, όπου η παράδοση μαθημάτων ήταν πια καθημερινή και χωρίστηκε σε δύο τμήματα:
  • των βιομηχανικών τεχνών και
  • των καλών τεχνών.
Σταθμό στην εξέλιξη της λειτουργίας του Ε.Μ.Π. αποτελεί το 1863, οπότε έγινε ριζικότερη αναδιοργάνωση του ιδρύματος.
Το 1873 μετεγκαταστάθηκε στα νεοανεργεθέντα τότε κτίρια του συγκροτήματος της οδού Πατησίων.


1837


Ιδρύεται στα ίδια πρότυπα το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ή απλώς Πανεπιστήμιο Αθηνών από τον τότε Βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και ονομάσθηκε προς τιμή του Οθώνειον Πανεπιστήμιον. Αποτελούσε το πρώτο πανεπιστημιακό ίδρυμα τόσο στο νέο Ελληνικό Κράτος όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου. Το νεοσύστατο ίδρυμα συναποτελούσαν οι σχολές Θεολογίας, Νομικής, Ιατρικής και Τεχνών (στο γνωστικό πεδίο της οποίας συγκαταλέγονταν οι Eφαρμοσμένες Eπιστήμες και τα Mαθηματικά). Κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του, το ίδρυμα στελέχωναν 33 καθηγητές, ενώ μαθήματα παρακολουθούσαν 52 φοιτητές και 75 μη εγγεγραμμένοι ακροατές. Το πανεπιστήμιο στεγάσθηκε αρχικά στην κατοικία του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη στην Πλάκα που σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο του ιδρύματος. Το Νοέμβριο του 1841 το ίδρυμα μεταστεγάσθηκε στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών

1841

Κηρύσσεται η Κρητική επανάσταση. Την ίδια χρονιά ιδρύεται η Τράπεζα της Ελλάδος.


1843

Επανάσταση στην Αθήνα κατά του βασιλιά Όθωνα,ο οποίος παραδίδει νέο Σύνταγμα

1847

Ο Καρλ Μαρξ εκδίδει το Κομμουνιστικό Μανιφέστο (ή Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος). Ένα από τα πολλά έργα του Μαρξ όπου καταγράφονται οι βασικές αρχές και επιδιώξεις του κομμουνισμού.


Θεωρείται από τους ιδεολογικούς συνοδοιπόρους του ως ένα θεωρητικό κείμενο για την Καπιταλιστική και την Σοσιαλιστική κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα και οδηγός για δράση, οδηγός για την προλεταριακή επανάσταση που θα ανατρέψει την κυριαρχία της Αστικής τάξης και θα εγκαθιδρύσει μιαν αταξική κοινωνία.

1861

Ξεσπά ο αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος στην Αμερική μεταξύ των Βόρειων και των Νότιων πολιτειών. Το ξέσπασμα προκλήθηκε λίγο πριν την εκλογή του προέδρου Αβραάμ Λίνκολν ο οποίος αντιμετώπισε την απόσχιση των πολιτειών του νότου την ώρα που αναλάμβανε καθήκοντα. Ο πόλεμος για τον Λίνκολν και τις υπόλοιπες πολιτείες του Βορρά είχε σαν νόημα την επαναφορά των αποσχισθέντων στις ΗΠΑ και τη διατήρηση του κράτους. Για τον Νότο το αντικείμενο ήταν να διατηρηθεί σαν χωριστό κράτος του οποίου οι τύχες δεν θα κρίνονταν από τις πολιτικές ανακατατάξεις στην Ουάσιγκτον. Η τελική επικράτηση του Βορρά, διατήρησε το κράτος των ΗΠΑ με την μορφή (αν κι όχι ακριβώς με την ίδια έκταση) που γνωρίζουμε σήμερα. Η δουλεία αποτέλεσε κύρια αιτία του εμφυλίου πολέμου, στενά συνδεδεμένη με τις ευρύτερες αντιθέσεις που παρατηρούνταν μεταξύ του Βορά και του Νότου της Αμερικής σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ο Λίνκολν επιχείρησε να κατανικήσει το Νότο και χρησιμοποίησε τη δουλεία σαν ένα ηθικό αντίβαρο ενός μακρόχρονου και πολύ αιματηρού αγώνα. Εκ του αποτελέσματος, θεωρείται ο πρόεδρος που διατήρησε τις ΗΠΑ και επέβαλε μια ισχυρότερη προεδρική θέση στην ομοσπονδιακή αυτή χώρα που σήμερα δρα πολύ περισσότερο σαν ενιαίο κράτος απ όσο το θέλησαν οι ιδρυτές του, το 1776.

1864

Ιδρύεται στο Λονδίνο η πρώτη Διεθνής Ένωση Εργατών που έμεινε γνωστή ως η Πρώτη Διεθνής. Διαλύεται το 1876 λόγω διαφωνιών.

1871

Ξεσπά στο Παρίσι η εξέγερση της εθνοφρουράς και των εργατών της πόλης η οποία οδηγεί σε εργατική επαναστατική κυβέρνηση και την Παρισινή Κομμούνα.


1880


Ξεσπά ο πόλεμος των Μπόερς. Οι ολλανδικές (ή Μπόερ) δημοκρατίες του ελεύθερου κράτους της Οράγγης και του Τράνσβααλ, καθώς και οι βρετανικές αποικίες Νατάλ και Ακρωτηρίου, που ανήκαν στη βασίλισσα Βικτωρία, αποτέλεσαν πεδίο μάχης για τους αποίκους, που αλληλοεξοντώνονταν σε απόσταση μεγαλύτερη των 10.000 χιλιομέτρων μακριά από την πατρίδα τους. Παρά τη συνεχή προώθηση των Βρετανικών θέσεων, οι Μπόερς κατάφεραν να εγκαθιδρύσουν δυο ανεξάρτητα κράτη. Το Ελεύθερος Κράτος της Οράγγης, το 1854, και την Δημοκρατία της Νοτίου Αφρικής, πιο γνωστή ως Τράνσβααλ, το 1857. Το 1869 όμως, χρυσός ανακαλύφθηκε στο Τράνσβααλ και αυτή ήταν η αρχή δεινών για τους Μπόερς, που σύντομα έπρεπε να κληθούν να αντιμετωπίσουν την ισχύ της Βρετανικής αυτοκρατορίας. Το Τράνσβααλ καταλήφθηκε από τους Βρετανούς το 1877, όμως μόλις το 1881 με τον «πόλεμο της ανεξαρτησίας των Μπόερς» το Τράνσβααλ ήταν και πάλι ανεξάρτητο.

1886

Την 1η Μάη του 1886 μια μεγάλη διαδήλωση για τη διεκδίκηση του οκταώρου, αποκορύφωμα εξεγέρσεων, βάφτηκε στο αίμα. Η εργατική πρωτομαγιά.

1889

Ιδρύεται στο Παρίσι η Δεύτερη Διεθνής στην οποία αυτή τη φορά συμμετείχαν κυρίως άνθρωποι, κόμματα και οργανώσεις που αποδέχονταν τον μαρξισμό.

Τα επόμενα χρόνια δημιουργήθηκαν μια σειρά εργατικά κόμματα με άμεσο σκοπό να κατακτήσουν την εξουσία μέσω των εκλογών.

Ο Μαρξ είχε πεθάνει λίγο καιρό πριν, το 1883. Ωστόσο και μετά το θάνατο του βρέθηκαν μαρξιστές που διαφώνησαν με την τακτική των κομμάτων σχετικά με την κατάκτηση της εξουσίας μέσω εκλογών. Οι σημαντικότεροι ήταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ στη Γερμανία και ο Λένιν στη Ρωσία.

Τίθεται τότε το ερώτημα που θα διαιρέσει το εργατικό κίνημα σε δύο στρατόπεδα. Μεταρρύθμιση ή επανάσταση;


1893

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Χαρίλαος Τρικούπης θα πει στη βουλή: «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»


1899

Ιδρύεται η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat. 

Ξεκινά ο "Αιώνας των Επαναστάσεων"

1903

Οι αδελφοί Ράιτ πραγματοποιούν στην Βόρια Καρολίνα την πρώτη πτήση αεροπλάνου στην ιστορία. Πρόκειται για το δίπλανο Φλάιερ το οποίο μετά από 4 δοκιμές κατόρθωσε να καλύψει απόσταση 260 μέτρων.1905
Το 1905 στάθηκε η μεγάλη δοκιμή της επανάστασης του 1917. Πράγματι, τον Ιανουάριο τους έτους
αυτού κηρύχτηκε γενική απεργία στα εργοστάσια της Πετρούπολης. Στις 9 Ιανουαρίου, ημέρα Κυριακή, χιλιάδες άοπλων με εικόνες και πορτρέτα του τσάρου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία των χειμερινών ανακτόρων της Πετρούπολης. Ο τσάρος δε δέχτηκε ν` ακούσει τα αιτήματα του πλήθους και διέταξε τη φρουρά του να διαλύσει τους συγκεντρωμένους, με αποτέλεσμα η χιονισμένη πλατεία να βαφτεί με το αίμα εκατοντάδων νεκρών.
Στις 15 Ιουνίου 1905 στασίασε και το πλήρωμα του καταδρομικού Ποτέμκιν. Στρατιωτικές στάσεις ακολούθησαν στην Κροστάνδη, στο στόλο του Εύξεινου, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου ξέσπασε γενική απεργία στη Μόσχα, που εξελίχτηκε σε ένοπλη εξέγερση, η οποία τελικά πνίγηκε στο αίμα. Τα γεγονότα αυτά, μολονότι δεν πέτυχαν, έδωσαν την ευκαιρία στους αγρότες και στους εργάτες να οργανωθούν σε σοβιέτ και να προετοιμάζονται κατάλληλα για το αποφασιστικό και νικηφόρο χτύπημα.
Την ίδια χρονιά ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας. Η ειδική θεωρία της σχετικότητας προκύπτει από την ικανοποίηση της γενικευμένης αρχής της σχετικότητας και της αρχής του Αϊνστάιν, σύμφωνα με την οποία η ταχύτητα του φωτός είναι ίδια για όλους τους αδρανειακούς παρατηρητές, ανεξάρτητα από τη σχετική τους ταχύτητα.
Η ειδική θεωρία της σχετικότητας προβλέπει φαινόμενα που αντίκεινται στην καθημερινή μας εμπειρία, ωστόσο έχει επιβεβαιωθεί πειραματικά σε σειρά πειραμάτων, και επιβεβαιώνεται καθημερινά στους σύγχρονους επιταχυντές σωματιδίων.

1907


14 χρόνια μετά την καθολική πτώχευση του 1893, 10 χρόνια μετά την οδυνηρή ήττα στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και 9 χρόνια μετά την επιβολή διεθνούς οικονομικού ελέγχου από τους εβραϊκής καταγωγής Γαλλοβρετανούς τραπεζίτες του 1898, η Ελλάδα των 2.631.952 κατοίκων διέθετε ζωτικό χώρο εκτάσεως 63.211 km². Οι υπήκοοι του βασιλείου, που  με σκληρή εργασία είχαν καταφέρει να έχουν πλεονασματικό προϋπολογισμό (παρά τις τεκμηριωμένες προβλέψεις του τότε ΔΝΤ για το αντίθετο), ουσιαστικά εξανάγκασαν τον πρόξενο των ΗΠΑ Horton να πει γι΄αυτούς σε επίσημη ομιλία του ότι : "Η φυλή (clan) είναι μικρή, αλλά τα επιτεύγματά της πολύ μεγάλα και οι Έλληνες είναι μετρημένοι, εργατικοί και οικονόμοι".
Την ίδια εποχή που στην Ν.Υόρκη κυκλοφορούσε το πρώτο ταξί, οι Αθηναϊκές εφημερίδες καταστροφολογούσαν (παλιά τους τέχνη κόσκινο) σε άρθρα επί άρθρων για το πρώτο αυτοκινητιστικό θανατηφόρο ατύχημα στην Αθήνα των 7 (επτά) συνολικά κυκλοφορούντων οχημάτων, με θύμα την Ευφροσύνη Βαμβακά ετών 25  (μητέρα τριών ανηλίκων παιδιών) και δράστη τον πρίγκιπα Ανδρέα (πατέρα του Φιλίππου, του συζύγου της τωρινής βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας, και παππού του Καρόλου), γράφοντας χαρακτηριστικά  : "Με επτά αυτοκίνητα θρηνούμε θύματα, φανταστείτε να γίνουν 70…", αλλά και βεβαιώνοντας το αναγνωστικό τους κοινό, ότι "η ευθύνη ήταν της άτυχης Ευφροσύνης, που δε σταμάτησε, αλλά άρχισε να τρέχει πανικόβλητη". Επιπροσθέτως, σημείωναν οι καλές φυλλάδες, "ίσως ο πρίγκιπας και η σύζυγός του να ταράχθηκαν από την απαιδευσία του φτωχού λαού"!


1909


Την νύχτα της 15ης Αυγούστου εκδηλώνεται το Κίνημα στο Γουδί.


1912

Ξεκινάνε οι Βαλκανικοί Πόλεμοι όπου η Βαλκανική Συμμαχία (Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία) επιτέθηκε και κέρδισε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία την Μακεδονία και την Θράκη.

1913

Η Ελλάδα προσαρτά στην κυριαρχία της την Κρήτη, καθώς και τις επαρχίες της Μακεδονίας και της Ηπείρου.

1914

Το 1914 ξεσπά ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ή Μεγάλος Πόλεμος, αφού μέχρι η ανθρωπότητα τότε δεν είχε ξαναδεί κάτι παρόμοιο.

Οι δυνάμεις της αντίστασης ονομάστηκαν Αντάντ και τις αποτελούσαν κυρίως η Γαλλία, η Αγγλία, οι Η.Π.Α., η Ρωσία. Αντιστάθηκαν στον πόλεμο της Τριπλής Συμμαχίας της Γερμανίας, της Αυστροουγγαρίας, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Βουλγαρίας. Η Ελλάδα ήταν με την μεριά της Αντάντ.

Ο πόλεμος έμεινε γνωστός για τη χρήση χημικών όπλων που σε μεγάλες ποσότητες προκαλούσαν φριχτό θάνατο. Η χρήση στον πόλεμο αυτών των χημικών απαγορεύτηκε με διεθνή συνθήκη. Εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται όμως εναντίον διαδηλωτών στην Ελλάδα και σε κάποιες άλλες χώρες μέχρι σήμερα.

1917

Μετά από πολλές μικρές εξεγέρσεις και γενική αναταραχή τον Οκτώβρη του 1917 ξεσπά στην Ρωσία η Οκτωβριανή επανάσταση. Οι λεγόμενες 10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο. Η πρώτη σοσιαλιστική επανάσταση στον κόσμο.

Όπως η μεγάλη Γαλλική Επανάσταση του 1789, έτσι και η Ρωσική του 1917 αποτελούν κεφαλαιώδους σημασίας ορόσημα στη μακραίωνη και πολύμοχθη πορεία των λαών της Γης για την πραγματοποίηση του ιδεώδους της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Τον Ιούλιο ο Λβοφ παραιτήθηκε και πρωθυπουργός ανέλαβε ο Κέρενσκι, που προκήρυξε εκλογές για το Νοέμβρη. Στο μεταξύ ο στρατιωτικός διοικητής της Πετρούπολης Κορνίλοφ επωφελήθηκε τόσο από τα στασιαστικά στρατιωτικά κινήματα του Ιουλίου, όσο και από την πολιτική χρεοκοπία του Κερένσκι και θέλησε να επιβάλει στρατιωτική δικτατορία.

Το πραξικόπημα απέτυχε ολοκληρωτικά, κυρίως με τη συμβολή των οπλισμένων εργατικών μαζών κι έτσι η επανάσταση πέτυχε τη πρώτη της αποφασιστική νίκη. Το μέτωπο κατέρρεε, οι αγρότες οργανωμένοι επιτίθενται κατά των γαιοκτημόνων και στα σοβιέτ κυριαρχούσαν πλέον οι μπολσεβίκοι. Στις 25 Σεπτεμβρίου ο Τρότσκι εκλέχτηκε πρόεδρος του σοβιέτ της Πετρούπολης, ενώ στις 7 Οκτωβρίου ο Λένιν έφτασε κρυφά στην Πετρούπολη για να αναλάβει τη διεύθυνση της ένοπλης εξέγερσης. Στην ιστορική συνεδρίαση της 10 Οκτωβρίου της κεντρικής επιτροπής του Μπολσεβικικού κόμματος έγινε δεκτή η πρόταση του Λένιν για ένοπλη εξέγερση, με ψήφους 10 υπέρ και 2 (Ζινόβιεφ, Κάμενεφ) κατά.

1918

Τέλος του Α' Παγκόσμιου Πολέμου

Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε πίσω του 18,500,000 νεκρούς. Η περίοδος που θα ακολουθήσει μέχρι την έναρξη του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου ονομάζεται μεσοπόλεμος.

Ξεκινά η περίοδος του Μεσοπολέμου

1919

Ιδρύεται υπό την προεδρία του Λένιν η Τρίτη Διεθνής (ή Κομμουνιστική Διεθνής) όπου συμμετέχουν όλα τα κομμουνιστικά κόμματα.

Την ίδια χρονιά στην Ελλάδα ο Ελευθέριος Βενιζέλος ξεκινά την Μικρασιατική Εκστρατία κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στα πλαίσια της μεγάλης ιδέας με σκοπό την απελευθέρωση εδαφών της Μικράς Ασίας.

1920

Η Ελλάδα προσαρτά την Μικρά Ασία και την ανατολική Θράκη.

Στο μεταξύ το Γερμανικό Εργατικό Κόμμα αλλάζει ονομασία και μετονομάζεται με πρωτοβουλία του Χίτλερ σε Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα.


1924

Εμφανίζεται για πρώτη φορά ο όρος «Κβαντική Μηχανική» σε μελέτη του Μπορν με τίτλο "Περί της κβαντομηχανικής". Αφετηρία της κβαντομηχανικής ήταν η μελέτη του Μαξ Πλανκ το 1900 περί της ακτινοβολίας του μαύρου σώματος. Ωστόσο μερικά χρόνια αργότερα ο Χάιζενμπερκ θα σχολιάσει σχετικά πως: «Εκείνη την εποχή η κβαντική θεωρία του Πλανκ δεν ήταν πραγματικά θεωρία αλλά κάτι που προκαλούσε αμηχανία». Ο Χάιζενμπερκ μαζί με τον Σρόντιγκερ αλλά σε ανεξάρτητητες προσπάθειες μεταξύ τους έθεσαν τα θεμέλια της κβαντομηχανικής.

Την ίδια χρονιά πεθαίνει ο Λένιν.

1922

Η αποτυχία της Μικρασιατικής Εκστρατείας οδηγεί στην Μικρασιατική Καταστροφή. Την οριστική κατάκτησή της από την Οθωμανική αυτοκρατορία και την καταστροφή του εκεί ελληνικού πληθυσμού και πολιτισμού.

Την ίδια χρονιά στην Ιταλία αναλαμβάνει την εξουσία ο δικτάτορας Μουσολίνι.

1923

Το κίνημα του Κεμάλ Ατατούρκ οδηγεί στην ίδρυση της Τουρκίας στη θέση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

1924

Πεθαίνει ο Λένιν. Την ηγεσία της ΕΣΣΔ αναλαμβάνει ο Στάλιν.

1929

Ξεσπά η παγκόσμια οικονομική ύφεση. Αφετηρία ήταν το μεγάλο κραχ, η κατάρρευση στο χρηματιστήριο των Η.Π.Α. την λεγόμενη “μαύρη Πέμπτη”. Χιλιάδες οι αυτοκτονίες και οι αλλαγές περιουσιών μέσα σε δέκα χρόνια. Η κρίση διήρκεσε μέχρι το 1939 όπου το τέρμα της κρίσης σηματοδοτεί η έναρξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου τόσο με την ανάπτυξη της βιομηχανίας (κυρίως όπλων αλλά όχι μόνο) για τον πόλεμο όσο και με την καταστροφή λόγω του πολέμου μεγάλου μέρους των παραγωγικών δυνάμεων και τη δημιουργία εύρους για νέα ανάπτυξη.


1934


Στις 16 Οκτωβρίου 1934 ο Μάο Τσε Τουνγκ, επικεφαλής 25.000 ανδρών, ξεκινά τη «μεγάλη πορεία» για το Πεκίνο, που θα τον φέρει 15 χρόνια αργότερα στην εξουσία. Ο Μάο Τσε Τούνγκ, ηγέτης της Κινεζικής Επανάστασης, σημαντικός πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης του 20ού αιώνα, ποιητής και καλλιγράφος. Μετά τη Μεγάλη Πορεία η οποία τερματίστηκε επισήμως στις 20 Οκτωβρίου 1935, ο Μάο ίδρυσε νέα βάση στην Επαρχία Σαανσί.
Το φθινόπωρο 1937 ξέσπασε ολομέτωπα ο Β' Σινοϊαπωνικός Πόλεμος, μ’ αποτέλεσμα τα δύο μεγάλα εθνικά κόμματα της Κίνας, ΚΚΚ και Εθνικιστικό Κόμμα (ΕΚ) του Τζιανγκ Καϊσέκ, να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η οποία και θα καταλήξει σε συμμαχία κατά της Ιαπωνίας.

1935

Ο Αδόλφος Χίτλερ παραβιάζει τη Συνθήκη των Βερσαλιών, διατάζοντας τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας και επαναφέροντας την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Ακολουθεί η ίδρυση της Βερμάχτ.

Η Βερμάχτ (στα Γερμανικά: γερμανική αμυντική δύναμη) ήταν το όνομα των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων από το 1935 έως το 1936.

1936

Στις 4 Αυγούστου του 1936 ο Ιωάννης Μεταξάς ανακήρυξε την έναρξη της δικτατορίας η οποία διήρκεσε μέχρι την κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς το 1941.


Στις 17 Ιουλίου του ίδιου έτους ξεσπά ο Ισπανικός Εμφύλιος μεταξύ των Ισπανών εθνικιστών υπό τον δικτάτορα Φράνκο και των Δημοκρατικών κομμουνιστικών και αναρχικών Δυνάμεων που καθοδηγούνταν από τον Πρόεδρο της 2ης Ισπανικής Δημοκρατίας Μανουέλ Αθάνια.

1938

Η Αυστριακή κυβέρνηση χορηγεί αμνηστία στους Ναζί. Ο Χίτλερ σε ομιλία του κάνει λόγο για ανάγκη προστασίας Γερμανών που βρίσκονται στα σύνορα, εννοώντας την Αυστρία και την Τσεχοσλοβακία.

1939

Η Γερμανία εισβάλει στην Πολωνία και σχεδόν αμέσως κατακτά την Βαρσοβία και την μισή Πολωνία. Κηρύσσεται ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.

Με το πλευρό της Γερμανίας πάνε Ιταλία και Ιαπωνία, σχηματίζοντας τον περίφημο Άξονα. Οι αντίπαλες δυνάμεις, οι σύμμαχοι είναι ουσιαστικά όλες οι υπόλοιπες χώρες αλλά κυρίως η Ε.Σ.Σ.Δ., οι Η.Π.Α. και η Αγγλία.


Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

1940

Η Ελλάδα δέχεται επίθεση από την Ιταλία η οποία είχε ήδη κατακτήσει και φτάσει στην Αλβανία. Η επίθεση αποκρούεται γράφοντας το περίφημο “έπος της Αλβανίας”.

Η Γερμανία σπεύδει να βοηθήσει τον σύμμαχο της και κατακτά την Ελλάδα μέσα σε λίγες ημέρες. Αμέσως οργανώνονται μικρές αντάρτικες ομάδες που αντιστέκονται.

1941

Το Κ.Κ.Ε. ιδρύει τον Ε.Α.Μ. (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) και στη συνέχεια τον Ε.Λ.Α.Σ. (Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό) και ενώνει όλες τις αντάρτικες ομάδες. Σύμφωνα με τους Άγγλους πράκτορες στο τέλος αριθμεί 3,000,000 μέλη.


Ο όρκος των ανταρτών του ΕΛΑΣ:

«Εγώ, παιδί του Ελληνικού Λαού ορκίζομαι να αγωνιστώ πιστά στις τάξεις του ΕΛΑΣ για το διώξιμο του εχθρού από τον τόπο μας για τις ελευθερίες του Λαού μας κι ακόμα να είμαι πιστός και άγρυπνος φρουρός προστασίας στην περιουσία και το βιός του αγρότη. Δέχομαι προκαταβολικά και την ποινή του θανάτου αν ατιμάσω την ιδιότητα μου ως πολεμιστής του έθνους και του λαού και υπόσχομαι να δοξάσω και να τιμήσω το όπλο που κρατώ και να μην το παραδώσω εάν δεν ξεσκλαβωθεί η πατρίδα μου και δεν γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του»

1942

Ο Βάλτερ Φουνκ, υπουργός οικονομίας του Χίτλερ δημοσιεύει τη μελέτη του σχετικά με ένα σχέδιο ενοποίησης της Ευρώπης για τον έλεγχο των πόρων και της οικονομίας τους.


1943

Στις 7 Απριλίου του 1943 ιδρύονται με νόμο τα Τάγματα Ασφαλείας. Σκοπός τους ήταν η καταπολέμηση των κομμουνιστών του ΕΛΑΣ. Η δημιουργία τους μάλιστα ήταν απαραίτητος όρος που έθεσε ο Ιωάννης Ράλλης προκειμένου να αναλάβει την πρωθυπουργία μετά την παραίτηση του Λογοθετόπουλου.

Ο όρκος των Ταγμάτων Ασφαλείας:

«Ορκίζομαι εις τον Θεόν τον άγιον τούτον όρκον, ότι θα υπακούω απολύτως εις τας διαταγάς του ανωτάτου αρχηγού του γερμανικού στρατού Αδόλφου Χίτλερ. Θα εκτελώ πιστώς απάσας τας ανατεθησομένας μοι υπηρεσίας και θα υπακούω άνευ όρων εις τας διαταγάς των ανωτέρων μου. Γνωρίζω καλώς ότι διά μιαν αντίρρησιν εναντίον των υποχρεώσεών μου, τας οποίας διά του παρόντος αναλαμβάνω, θέλω τιμωρηθή παρά των γερμανικών στρατιωτικών νόμων»

1944


Τον Οκτώβρη του 1944 τα γερμανικά στρατεύματα αποχωρούν από την Ελλάδα.

Στις 3 Δεκέμβρη ένοπλες συγκρούσεις ξεσπούν μεταξύ του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου μετά από το αιματοκύλισμα της ειρηνικής πορείας του ΕΑΜ ενάντια στο τελεσίγραφο Παπανδρέου περί αφοπλισμού του ΕΛΑΣ. Την κυβέρνηση Παπανδρέου βοήθησαν τα Τάγματα Ασφαλείας καθώς και η Μεγάλη Βρετανία η οποία βομβάρδισε την Αθήνα και τον Πειραιά. Ο πρωθυπουργός την Αγγλίας Τσόρτσιλ μάλιστα απευθυνόμενος στον στρατό του δήλωσε: «Μην διστάσετε να ενεργείτε σαν να βρίσκεστε σε κατεχόμενη πόλη, όπου έχει ξεσπάσει τοπική εξέγερση, πρέπει να κυριαρχήσουμε στην Αθήνα και με αιματοχυσία αν είναι αναγκαίο».

Τα γεγονότα αυτής της περιόδου είναι τα περίφημα Δεκεμβριανά του '44.

1945


Στις 12 Φεβορυαρίου υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας από την τότε κυβέρνηση Πλαστήρα και αντιπροσώπους του ΕΑΜ μετά την ανακωχή των Δεκεμβριανών στις 11 Ιανουαρίου 1945 ανάμεσα στους Άγγλους και τον ΕΛΑΣ βάσει της οποίας οι δυνάμεις του υποχρεώθηκαν να εκκενώσουν την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
Η συμφωνία είχε ως συνέπεια τον σχεδόν πλήρη αφοπλισμό του ΕΛΑΣ και την μη τήρηση της συμφωνίας από τη μεριά της κυβέρνησης. Ακολούθησαν σκληρές διώξεις, φυλακίσεις και εξορίες χιλιάδων άοπλων κομμουνιστών.

Ο Άρης Βελουχιώτης και μερικές αντάρτικες ομάδες ακόμα δεν παρέδωσαν τον οπλισμό τους.

Το ΚΚΕ διαγράφει και αποκηρύσσει τον Άρη Βελουχιώτη ο οποίος τελικά πεθαίνει περικυκλωμένος στον Αχελώο, στις 15 Ιουνίου.

Τελειώνει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Ε.Σ.Σ.Δ. κάνει την τελική έφοδο και καταλαμβάνει το Βερολίνο. Ο πόλεμος έχει αφήσει πίσω του πάνω από 50,000,000 νεκρούς. Στις 9 Μάη γιορτάζεται η αντιφασιστική νίκη των λαών.

Κατά το χρονικό διάστημα από 4 έως 11 Φεβρουαρίου του 1945 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούζβελτ ο ηγέτης της ΕΣΣΔ Ιωσήφ Στάλιν και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ, οι τρεις νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου συναντήθηκαν στην Γιάλτα της Ουκρανίας για την πραγματοποίηση της δεύτερης συνόδου κορυφής (είχε προηγηθεί ανάλογη διάσκεψη στην Τεχεράνη από τις 28 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου του 1943). Η διάσκεψη αυτή έμεινε στην ιστορία ως «Η Διάσκεψη της Γιάλτας» καθώς πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο της Λιβάντια (Livadia) που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Γιάλτας. Η σύνοδος αυτή θεωρείται μεγάλης σπουδαιότητας, κυρίως λόγω των θεμάτων που διαπραγματεύτηκαν οι "Τρεις Μεγάλοι" (The big three, όπως ήταν τότε το προσωνύμιό τους) και είχε να κάνει με την μεταπολεμική πολιτική που θα ακολουθούσαν σχετικά με τις χώρες που είχε καταλάβει η Ναζιστική Γερμανία αλλά και με την τύχη των χωρών που είχαν συμμαχήσει με αυτήν.

Με τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ξεκινά ο λεγόμενος ψυχρός πόλεμος μεταξύ Η.ΠΑ. και Ε.Σ.Σ.Δ. Ένας επιστημονικός, οικονομικός, κατασκοπευτικός και εξοπλιστικός πόλεμος που οδήγησε τελικά στην επικράτηση των Η.Π.Α. και την κατάρρευση της Ε.Σ.Σ.Δ.


Το 1945 ιδρύεται και ο Ο.Η.Ε.

Το 1945 ιδρύεται επίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το ΔΝΤ ιδρύθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 1945 στην Ουάσιγκτον, πρωτεύουσα των ΗΠΑ κατόπιν συνομολόγησης 29 Χωρών που είχαν συμβάλει στο 80% του κεφαλαίου. Η ίδρυση του Οργανισμού αυτού είχε προπαρασκευαστεί κατά τη Διεθνή Νομισματική και Χρηματοδοτική Συνδιάσκεψη που συνήλθε στο Μπρέτον Γουντς, του Νιού Χαμσάιρ των ΗΠΑ, ενάμισι χρόνο πριν, από 1ης Ιουλίου μέχρι 22 Ιουλίου του 1944.

1946

Η αθέτηση της Συμφωνίας της Βάρκιζας είχε σαν συνέπεια το ξέσπασμα του εμφύλιου πολέμου ανάμεσα στον Δ.Σ.Ε. (Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδος) που ίδρυσε το ΚΚΕ μετά τη διάλυση του ΕΛΑΣ εναντίον των κυβερνητικών και των Άγγλων στην Ελλάδα.

Στις 31 Μαρτίου διεξάγονται εκλογές τις οποίες κερδίζει το Λαϊκό Κόμμα.  Ιδρύθηκε στις αρχές του 1913, με την επίσημη ονομασία Κόμμα των Εθνικοφρόνων


Ο Ελληνικός Εμφύλιος θεωρείται διεθνώς ως η πρώτη πράξη του ψυχρού πόλεμου στη μεταπολεμική ιστορία και ήταν η πολεμική σύγκρουση με τις μεγαλύτερες απώλειες που γνώρισε η χώρα από το 1830 έως σήμεραΠαραδοσιακά σημείο έναρξης του Εμφυλίου Πολέμου θεωρείται η επίθεση ομάδας πρώην ανταρτών του ΕΛΑΣ του Μακεδονικού γραφείου του ΚΚΕ υπό την ηγεσία του Αλέξη Ρόσιου («Καπετάν Υψηλάντης») στο Σταθμό Χωροφυλακής Λιτοχώρου Πιερίας την νύχτα της 30ης Μαρτίου 1946 παραμονή των εκλογών. Η ομάδα των ανταρτών αποτελούμενη από 33 ένοπλους του Ρόσιου διενήργησε επίθεση εναντίον μιας διμοιρίας Εθνοφυλακής και μιας δύναμης Χωροφυλακής. Από την επίθεση σκοτώθηκαν εννέα χωροφύλακες, δύο λοχίες και ένας οπλίτης της Εθνοφυλακής.

Οι ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό, τα Σώματα Ασφαλείας, τις συντηρητικές, φιλοβασιλικές, φιλελεύθερες και ακροδεξιές δυνάμεις από τη μία πλευρά και τις κυρίως δημοκρατικές, αντιβασιλικές αλλά και κομμουνιστικές, αντάρτικες και επαναστατικές δυνάμεις από την άλλη ήταν αποτέλεσμα τις γεωπολιτικής αδυναμίας να γίνει δεκτή μια κομμουνιστική χώρα μέσα στην Ευρώπη. 

Έτσι παρά την συντριπτική υπεροχή του ΕΑΜ στην ελληνική κοινωνία και τον αγώνα για την απελευθέρωση η κυβέρνηση με την συνεργασία των Βρετανών αντιμετώπισε το ΕΑΜ σαν συμμορία.

Ψυχρός Πόλεμος

1947

Η Ελλάδα προσαρτά τα Δωδεκάνησα.

1949

Το κομμουνιστικό εγχείρημα στην Ελλάδα (1946-1949) κρίθηκε ουσιαστικά στη μη ανατροπή των ζωνών επιρροής, όπως είχαν καθοριστεί στην Διάσκεψη της Γιάλτας. Ο περιορισμός τελικά του ΔΣΕ τον χειμώνα του (1948-1949) στα ορεινά συγκροτήματα της Δυτικής Μακεδονίας που στηρίζονταν στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία και τη Γιουγκοσλαβία, η αποτυχημένη προσπάθεια της μάχης της Φλώρινας (11-15 Φεβρ. 1949) και η φυγή προς τη Γιουγκοσλαβία περίπου 5.000 σλαβομακεδόνων μέχρι τα τέλη του Ιουλίου 1949 αποτέλεσαν τον αποφασιστικό προπομπό της επερχόμενης ήττας.  Τελικά το 1949, εξόριστη και ηττημένη πλέον η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση παραδίνεται.

1951

Ιδρύεται η Ε.Δ.Α. (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά). Το μεγαλύτερο μέχρι πρόσφατα νόμιμο κόμμα της αριστεράς στην Ελλάδα. Στην Ε.Δ.Α. συμμετείχαν το ΚΚΕ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το Κόμμα Αριστερών Φιλελευθέρων και το Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα.

1953

Ξεσπά η Κουβανική επανάσταση. Μετά από ένα αντάρτικο 82 ατόμων που ξεκίνησε ο Φιντέλ Κάστρο και ο Τσε Γκεβάρα ο αντάρτικος στρατός πλέον διώχνει τον δικτάτορα Μπατίστα που είχαν εγκαταστήσει οι Η.Π.Α. και ανακηρύσσεται ανεξάρτητη Λαϊκή Δημοκρατία.

Θα ακολουθήσει σκληρό εμπάργκο από τις Η.Π.Α. και τον υπόλοιπο κόσμο που θα διαρκέσει μέχρι σήμερα.1955

Στην Ε.Σ.Σ.Δ. συνεδριάζει το 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ το οποίο και αποφασίζει την ειρηνική συνύπαρξη του κομμουνισμού με τον καπιταλισμό και την παραπέρα ειρηνική μάχη για το σοσιαλισμό. Πρόκειται για μία απόφαση που επηρέασε πολλά κινήματα και κόμματα σε όλη τη Γη, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ.


1957

Η Ε.Σ.Σ.Δ. στέλνει τον Σπούτνικ 1 στο διάστημα. Είναι ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος της ιστορίας. Το χαρακτηριστικό του "μπιπ" έμεινε στην ιστορία.


Στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ξεκινά η λεγόμενη Εκστρατεία κατά των Δεξιών.


1958

Μόλις 13 χρόνια μετά την ήττα του Χίτλερ η Ευρώπη (και κυρίως ο άξονας Γερμανίας, Αγγλίας, Γαλλίας) ανακαλύπτει ότι τους συμφέρει το σχέδιο του Βάλτερ Φουν. 

Έτσι το 1958 ιδρύεται στα πρότυπα του υπουργού οικονομίας του Χίτλερ η ΕΟΚ η οποία το 1993 μετονομάζεται σε Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο στρατηγός Σαρλ Ντε Γκολ εκλέγεται πρόεδρος της Γαλλίας.

1959

Οι Η.Π.Α. κηρύσσουν πόλεμο κατά του Βιετνάμ που ελέγχεται από τους κομμουνιστές. Ο πόλεμος θα λήξει το 1975 με την ήττα των Η.Π.Α.


1961

Ιδρύεται το Τείχος του Βερολίνου χωρίζει το Βερολίνο σε Ανατολικό και Δυτικό. Το 1945, μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, η Γερμανία χωρίστηκε σε τέσσερις Ζώνες Κατοχής, οι οποίες ελέγχονταν και διοικούνταν από τους Συμμάχους (ΗΠΑΣοβιετική ΈνωσηΜεγάλη Βρετανία και Γαλλία) σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου της Γιάλτας. Με ανάλογο τρόπο μοιράστηκε και το Βερολίνο, η πρώην πρωτεύουσα της ναζιστικής Γερμανίας, σε τέσσερις τομείς. Ταυτόχρονα άρχιζε ο Ψυχρός Πόλεμος σε όλα τα επίπεδα.

1963


Το βράδυ της 22ας Μαΐου 1963 ο Λαμπράκης μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η «Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη». Πριν ακόμα η εκδήλωση ξεκινήσει, πλήθος παρακρατικών και αστυνομικών με πολιτικά είχαν καταλάβει τα γειτονικά πεζοδρόμια, κραυγάζοντας συνθήματα και προπηλακίζοντας όσους προσέρχονταν στην αίθουσα για να πάρουν μέρος σε αυτή. Άλλοι αστυνομικοί, ένστολοι, αν και παρόντες σε μεγάλο αριθμό δεν λάμβαναν κανένα μέτρο για την απώθηση των παρακρατικών, παρά τις διαμαρτυρίες των οργανωτών και του ίδιου του Λαμπράκη, ενός μέλους δηλαδή του ελληνικού κοινοβουλίου. Μάλιστα, ένας παρακρατικός κατόρθωσε να χτυπήσει το Λαμπράκη στο κεφάλι με ρόπαλο κατά την είσοδό του στην αίθουσα της εκδήλωσης, τραυματίζοντάς τον ελαφρά. Σοβαρά, αντίθετα, τραυματίστηκε από τους ανεξέλεγκτους διαδηλωτές ο έτερος παρών αριστερός βουλευτής, Γιώργος Τσαρουχάς.
Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο Λαμπράκης εγκατέλειψε την αίθουσα με πρόθεση να κατευθυνθεί σε κοντινό ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει. Τον ακολούθησαν μόνο δύο σύντροφοί του, καθώς η αστυνομία απέκλεισε το κοινό της εκδήλωσης στο εσωτερικό της αίθουσας, απαγορεύοντας προσωρινά την έξοδο. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή, στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Ελ. Βενιζέλου και παρά το γεγονός ότι η αστυνομία είχε αποκλείσει όλους τους δρόμους, ένα τρίκυκλο εμφανίστηκε από το πουθενά, πλησίασε το Λαμπράκη με ιλιγγιώδη ταχύτητα και τον έριξε στο έδαφος. Κανείς αστυνομικός δεν κινήθηκε για να εμποδίσει το τρίκυκλο πριν το χτύπημα, να συλλάβει τον οδηγό του μετά, ή ακόμα και να βοηθήσει τον αιμόφυρτο Λαμπράκη. Όπως αποδείχτηκε, το θύμα είχε δεχτεί ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι από μεταλλικό αντικείμενο. Ο Λαμπράκης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ σε κωματώδη κατάσταση από την οποία δεν εξήλθε ποτέ. Πέθανε τέσσερις μέρες αργότερα.

1964

Ιδρύεται η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη προς τιμήν του δολοφονηθέντα βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη ως συνένωση της νεολαίας ΕΔΑ και της  Δημοκρατικής Κίνησης Νέων Γρηγόρης Λαμπράκης που είχε ιδρυθεί μερικούς μήνες πριν. Πρώτος πρόεδρος των "Λαμπράκηδων" εκλέγεται ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στον σοβιετικό ρεβιζιονισμό την ίδια χρονιά αποχωρεί από το ΚΚΕ μια ομάδα που ιδρύει την ΟΜΛΕ. Μετά το θάνατο του Μάο Τσε-τουνγκ το 1976, διασπάστηκε, εξαιτίας μιας σοβαρής κρίσης που ξέσπασε μεταξύ των μελών της, σε δυο ξεχωριστές πολιτικές οργανώσεις: το ΚΚΕ (μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ.

Την ίδια χρονιά ο Τσε Γκεβάρα εκπροσώπησε την Κούβα στη Συνδιάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στην ομιλία του ξεχωρίζει η έντονη διαμαρτυρία του ενάντια στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και τις λατινοαμερικανικές δικτατορίες, η συμπαράταξή του στο θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού και το ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει για την Καραϊβική. Λίγες ημέρες αργότερα, ξεκίνησε μία τρίμηνη διεθνή περιοδεία, κατά την οποία επισκέφτηκε την Αλγερία, την Κίνα, τη Γκάνα, τη Γουινέα, το Μάλι, το Κονγκό, την Τανζανία, με μικρές στάσεις στο Παρίσι, την Ιρλανδία και την Πράγα. Στις 24 Φεβρουαρίου, έλαβε μέρος στη διάσκεψη του δεύτερου Οικονομικού Σεμιναρίου Αφροασιατικής Αλληλεγγύης, πραγματοποιώντας την τελευταία δημόσια παρουσία στο διεθνές προσκήνιο.

1965

Ξεκινά η περίοδος που έμεινε γνωστή ως Αποστασία ή Ιουλιανά. Περίοδος πολιτικής αστάθειας όπου ο αποστάτης Μητσοτάκης στρέφεται κατά του πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου. Αυτή η περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το 1967.

Να σημειωθεί ότι ως Γεώργιος Παπανδρέου αναφέρεται ο παππούς του εν ζωή σήμερα Γιωργάκη Παπανδρέου, αλλά ο Μητσοτάκης είναι ο ίδιος.

1967

Την 21η Απριλίου του 1967 στην Ελλάδα υπό “τον φόβο και την απειλή του κομμουνισμού”, δηλαδή την άνοδο της Ε.Δ.Α. στις εκλογές σε αξιωματική αντιπολίτευση ξεσπά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών.

Του πραξικοπήματος ηγείται ο συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος. Κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου συμμετείχε στο αλβανικό μέτωπο, ενώ αργότερα κατηγορήθηκε ότι στη διάρκεια της Κατοχής ήταν στα Τάγματα Ασφαλείας. Μεταπολεμικά πήγε στην Αμερική για να εκπαιδευθεί σε θέματα πληροφοριών, και έγινε πράκτορας της CIA.

Την προηγούμενη μέρα η εφημερίδα Αυγή έγραφε στο πρωτοσέλιδο μια ανάλυση για τους λόγους που δεν ενέχει κίνδυνος πραξικοπήματος.

Η Ε.Δ.Α. διακόπτει τη λειτουργία της.

1968

Το ΚΚΕ διασπάται και η ομάδα που αποχωρεί σχηματίζει το ΚΚΕ Εσωτερικού.  Η ιδεολογική του ταυτότητα υπήρξε η ελληνική εκδοχή του Ευρωκομμουνισμού, η ανανέωση της Αριστεράς και η επαγγελία ενός «σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο».


1970

Ο κομμουνιστής Σαλβαδόρ Αλιέντε εκλέγεται πρόεδρος της Χιλής με τη βοήθεια του κομμουνιστικού κόμματος και αριστερών δυνάμεων, με μικρή διαφορά από του δεύτερου υποψηφίου. Στην ομιλία του μετά την νίκη του, ο Αγιέντε είπε: «Αξιώνουμε να δημιουργήσουμε έναν διαφορετικό κόσμο, να αποδείξουμε ότι μπορούν να γίνουν βαθιές αλλαγές που αποτελούν επανάσταση. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση δημοκρατική, εθνική, επαναστατική και λαϊκή που θα οδηγήσει στον Σοσιαλισμό». Αμέσως μετά την ορκωμοσία του, στις 3 Νοεμβρίου του 1970, άρχισε να εφαρμόζει ένα ευρύτατο πρόγραμμα σοσιαλιστικών μεταρρυθμίσεων κρατικοποιώντας μεγάλες εκτάσεις γης, τον ορυκτό πλούτο της χώρας και τις τράπεζες.
Επειδή ο Αγιέντε είχε στο πρόγραμμα του να κρατικοποιήσει τα μεταλλεία χαλκού (τα οποία ανήκαν σε Αμερικάνους ιδιώτες) έπρεπε να ανατραπεί. Έτσι, ο Νίξον ορκίζεται να ανατρέψει τον Αλιέντε. Το έργο αυτό το αναθέτει στην C.I.A και οργανωτής του πραξικοπήματος επιλέγεται ο Χένρι Κίσινγκερ. Οι μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α προσπαθούν να δωροδοκήσουν τον στρατό της Χιλής αλλά ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, Ρενέ Σνάιντερ ήταν πιστός στο σύνταγμα και η πρώτη απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε. Ο Σνάιντερ βρέθηκε δολοφονημένος λίγες μέρες μετά. Έπειτα από αυτό, ο Λευκός Οίκος διέταξε τον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας.
Μετά από αυτά τα γεγονότα ο Αγιέντε αποφασίζει να αλλάξει την ηγεσία του στρατού και στην θέση του Πρατς τοποθετεί τον Αουγούστο Πινοσέτ. Την Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 1973 γίνεται συγχρονισμένη επίθεση από ξηρά και αέρα στο προεδρικό μέγαρο. Η δημοκρατία καταλύεται και στην εξουσία ανεβαίνει ο Πινοσέτ.

1973

Μετά από 6 χρόνια αδράνειας, μικρών αντιστασιακών ομάδων και πλήρους απουσίας των κομμάτων της αριστεράς ξεσπά τελικά η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου. Μερικά από τα κεντρικά αιτήματα της εξέγερσης είναι η πτώση της χούντας, η έξοδος από την Ε.Ο.Κ., η έξοδος από το ΝΑΤΟ, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας. Το ΚΚΕ καταγγέλλει αρχικά την εξέγερση ως υποκινούμενη από την CIA αλλά τελικά δύο μέρες μετά την στηρίζει. Η εξέγερση πνίγεται στο αίμα στις 17 Νοέμβρη του 1973. Εντούτοις βλέποντας τις αντιδράσεις η χούντα προχώρησε σε μία σειρά συμβολικά μέτρα στα πλαίσια του λεγόμενου “εκδημοκρατισμού”. Σ' αυτά τα πλαίσια ετοιμάζεται να κηρύξει εκλογές.


Εκείνη τη χρονιά ο Νίκος Μιχαλολιάκος εντάσσεται στην ακροδεξιά οργάνωση 4 Αυγούστου. Το 1976, συλλαμβάνεται και πάλι για επίθεση κατά δημοσιογράφων που κάλυπταν την κηδεία του εκτελεσθέντα από τη 17 Νοέμβρη, βασανιστή της χούντας Ευάγγελου Μάλλιου.

1974

Η Τουρκία εισβάλει στην Κύπρο και βρίσκει τελείως ανέτοιμη την πραξικοπηματική κυβέρνηση. Η ανικανότητα των χουντικών, η μόνη του έγνοια για επιδείξεις που αχρήστευσε όλο τον κρατικό μηχανισμό και η υπηρεσία τους στη CIA οδήγησαν στην προδοσία της Κύπρου.

Υπό αυτή την εικόνα διάλυσης η χούντα έκανε το τελευταίο λάθος. Κήρυξε γενική επιστράτευση, οπλίζοντας επί της ουσίας έναν λαό που έναν χρόνο πριν είχε εξεγερθεί εναντίον της. Τελικά λόγω τον ίδιων της των αντιφάσεων και της ανικανότητας η στρατιωτική δικτατορία καταρρέει.

Εμφανίζεται ο Καραμανλής για να αναλάβει την εξουσία εγκαινιάζοντας μία νέα περίοδο, την μεταπολίτευση. Μια επί της ουσίας συνέχεια του ίδιου καθεστώτος με άλλο όνομα και με την κήρυξη των εκλογών που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει η χούντα.

Οι χουντικοί βασανιστές αθωώνονται σε τυπικές δίκες και κοροϊδεύουν τα θύματα που βασάνισαν μπροστά στα μούτρα τους. Ο φασιστικός μηχανισμός μένει ακέραιος. Οι περισσότεροι νόμοι της χούντας το ίδιο.

Μια απ' αυτές τις αντιστασιακές ομάδες είναι το Π.Α.Κ. του Ανδρέα Παπανδρέου, γιου του Γεώργιου Παπανδρέου. Μετά την πτώση της χούντας το Π.Α.Κ. μαζί με άλλες δυνάμεις σχηματίζουν το ΠΑΣΟΚ.

Η Ε.Δ.Α. ξανασχηματίζεται. Το ΚΚΕ νομιμοποιείται. Από τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ το '74 και μετά τόσο το ίδιο το ΚΚΕ καθώς και τα υπόλοιπα κόμματα και οι οργανώσεις της νόμιμης αριστεράς που προέκυψαν από αυτό ακολούθησαν τη κυρίαρχη γραμμή της Δεύτερης Διεθνούς που έθετε ως στόχο την κατάληψη της εξουσίας από τα εργατικά κόμματα μέσω των εκλογών.

Στις 17 Νοέμβρη του ίδιου έτος πραγματοποιούνται οι πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης. Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία με 54,37% και με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 13,58% και η ΕΔΑ 9,47%.


Μεταπολίτευση (για την Ελλάδα)

1975


Ιδρύεται η Ε.Ο. 17 Νοέμβρη. Η οργάνωση διακηρύσσει πως η χούντα δεν έπεσε και πως τα αιτήματα της εξέγερσης αλλά και των προηγούμενων αγώνων για λαοκρατία, εθνική ανεξαρτησία, ελευθερία και σοσιαλισμό έμειναν ανεκπλήρωτα. Η οργάνωση στις 23 Δεκεμβρίου εκτελεί τον επικεφαλής της CIA στην Ελλάδα Ρίτσαρντ Γουέλς.


1977

Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει ξανά τις εκλογές με ποσοστό 41,84% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 25,34%, η ΕΔΗΚ με 11,95%, το ΚΚΕ με 9,36%, η Εθνική Παράταξη με 6,82%, η Συμμαχία με 2,72% και οι Νεοφιλελεύθεροι με 1,08%.

1978

Στις 31 Ιουλίου 1978, ανακοινώθηκε η σύλληψή του Νίκου Μιχαλολιάκου μαζί με άλλους για σειρά βομβιστικών ενεργειών στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα καθαιρέθηκε από το βαθμό του αξιωματικού των ειδικών δυνάμεων. Αρχικά παραπέμφθηκε στον ανακριτή για παράβαση του νόμου 774/78 "περί καταστολής της τρομοκρατίας" σε βαθμό κακουργήματος. Μετά από μετατροπή της κατηγορίας σε πλημμέλημα, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 μηνών.

1981

Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές με 48,07% και με τον Ανδρέα Παπανδρέου πρωθυπουργό. Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 35,87% και το ΚΚΕ 10,93%.


1982

Η Μεγάλη Βρετανία κηρύσσει τον Πόλεμο των Φώκλαντ. Στις 2 Απριλίου 1982, η Αργεντινή προσπάθησε αιφνίδια να καταλάβει τα νησιά, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της Βρετανίας, συναντώντας τη σθεναρή αντίσταση της Βρετανίας. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η απόσυρση των δυνάμεων της Αργεντινής. 


Ο Πόλεμος των Φώκλαντ, μαζί με μια οικονομική ανάπτυξη που παρατηρήθηκε στις αρχές του 1983, ανέβασαν τη δημοτικότητα της Κυβέρνησης. Εκμεταλλευόμενοι το διχασμό του Εργατικού Κόμματος της εποχής εκείνης, οι Συντηρητικοί πέτυχαν νέα νίκη στις εκλογές του Ιουνίου 1983, κερδίζοντας 42,4% των ψήφων, έναντι 27,6% των Εργατικών. Στη δεύτερη τετραετία της, η Θάτσερ θέλησε να εφαρμόσει τις νεοφιλελεύθερες/νεοσυντηρητικές της αντιλήψεις και για να γίνει αυτό έπρεπε να μειώσει τη δύναμη των συνδικάτων και των επαγγελματικών ενώσεων.

1984

Ιδρύεται η φασιστική οργάνωση ΕΠΕΝ. Η ΕΠΕΝ ήταν εθνικιστικό πολιτικό κόμμα που ιδεολογικά υπεράσπιζε το καθεστώς της χούντας των Συνταγματαρχών. Ιδρύθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1984 με ιδρυτή και "πνευματικό" ηγέτη τον έγκλειστο στις φυλακές Κορυδαλλού, Γεώργιο Παπαδόπουλο. Στις 4 Απριλίου 1984, ο Παπαδόπουλος παραιτήθηκε της αρχηγίας της Ε.Π.ΕΝ., διότι διαφώνησε με την συμμετοχή της στις επικείμενες ευρωεκλογές.


Πρόεδρος της νεολαίας διορίστηκε από τον Γεώργιο Παπαδόπουλο ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Στην ΕΠΕΝ συμμετείχε ενεργά επίσης ο Μάκης Βορίδης.

1985

Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει και πάλι τις εκλογές με 45,82%. Η Ε.Δ.Α. που πλέον υπήρχε μόνο ως σφραγίδα διαλύεται οριστικά. Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 40,84%, το ΚΚΕ 9,89% και το ΚΚΕ Εσωτερικού 1,84%.


Με κεντρικό σύνθημα: «Ο λαός θέλει, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να σταματήσει την ακρίβεια. Με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση θα ξεπεραστεί επιτέλους η οικονομική κρίση και το λαϊκό εισόδημα θα πάψει πια να εξανεμίζεται» 

1986

Σε προκήρυξή της που συνοδεύει την εκτέλεση του βιομήχανου Αγγελόπουλου η Ε.Ο. 17 Νοέμβρη προειδοποιεί τον ελληνικό λαό πως η Ελλάδα οδεύει προς το ΔΝΤ:

«Κι ενώ υπανάπτυχτες μέχρι χτες χώρες του Τρίτου Κόσμου, μπαίνουν με δυναμισμό στις αγορές και μας εκτοπίζουν και άλλες παράγουν προϊόντα της ηλεκτρονικής βιομηχανίας, υψηλής τεχνολογίας που εκτοπίζουν τα ανάλογα προϊόντα και αυτών ακόμη των υπεραναπτυγμένων δυτικών χωρών, εμείς μετατρεπόμαστε σε πελώριο ξενοδοχείο της Δύσης που εξαρτιέται ολοκληρωματικά απ' τις Δυτικές Τράπεζες. Η διαδικασία της αποβιομηχανοποίησης και αποσύνθεσης της οικονομίας πούχει αρχίσει οδηγεί στα σίγουρα στη χρεωκοπία, την καταστροφή, το μαρασμό, την εναπόθεση της τύχης της χώρας στις αγαθές προθέσεις των Δυτικών Τραπεζών, της ΕΟΚ, του ΔΝΤ. Αυτή την εξέλιξη βέβαια την καθόρισε, όπως είπαμε, η πολιτική των τελευταίων δεκαετιών τόσο της λματ όσο και του πολιτικού προσωπικού, είτε δεξιού είτε χουντικού είτε Πασοκικού. [...]
Όταν λέμε προδοτική κλίκα δεν εννοούμε ότι είναι επί χρήματι πράκτορες του ιμπεριαλισμού, αλλά ότι έχουν απόλυτη συνείδηση ότι οι θεωρίες στις οποίες βασίζονται τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα δεν έχουν καμιά σχέση με τα συμφέροντα του Ελληνικού Λαού και βρίσκονται στην υπηρεσία των συμφερόντων των Δυτικών Τραπεζών. Αυτοί αποφάσισαν τα πρόσφατα αντιλαϊκά μέτρα, που θάπαιρνε και η δεξιά αν κέρδιζε τις εκλογές. Τα μέτρα αυτά είναι τα ίδια που ζήτησε ο ΣΕΒ, η ΕΟΚ, το ΔΝΤ και οι δυτικές τράπεζες. Και αυτά που λένε ότι με την υποτίμηση και τις ανατιμήσεις των αγαθών θα επιτευχθεί η διαφύλαξη της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, κι ότι προσφεύγουμε στην ΕΟΚ και στις δυτικές τράπεζες για να διαφυλάξουμε την εθνική μας ανεξαρτησία, είναι αντάξια ενός Ιονέσκο.»

1989

Στη Γερμανία πέφτει το τείχος του Βερολίνου.

Στην Ελλάδα διεξάγονται εκλογές και κανένα κόμμα δεν κατορθώνει να σχηματίσει κυβέρνηση. Συγκροτείται η κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΚΚΕ, το περίφημο βρώμικο '89.

Από την συγκυβέρνηση προκύπτει ως νέο κόμμα ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ. Στην συνέχεια το ΚΚΕ αποχωρεί από αυτόν και ο ΣΥΝ μετατρέπεται ουσιαστικά σε μετεξέλιξη του ΚΚΕ Εσωτερικού.

1990


Οι Η.Π.Α. κηρύσσουν πόλεμο κατά του Ιράκ, γνωστό ως Πόλεμο του Κόλπου. Ο Πόλεμος του Κόλπου ήταν πολεμική σύρραξη μεταξύ διεθνούς συμμαχίας από τουλάχιστον 31 κράτη υπό την καθοδήγηση των Η.Π.Α. και με την εξουσιοδότηση του Ο.Η.Ε. κατά του Ιράκ, με πρόσχημα την απελευθέρωση του Κουβέιτ. Ο πόλεμος ξεκίνησε με την εισβολή του Ιράκ στις 2 Αυγούστου 1990, με την δικαιολογία ότι το Κουβέιτ κάνει γεωτρήσεις για πετρέλαιο υπό κλίση και έτσι ουσιαστικά κλέβει ιρακινό πετρέλειαο. Αμέσως μετά την εισβολή υποβλήθηκαν οικονομικές κυρώσεις από τον Ο.Η.Ε. και τελικώς οι εχθροπραξίες κατέληξαν το 1991 στην ολοκληρωτική νίκη των συμμαχικών δυνάμεων. Στον πόλεμο συμμετείχε και η Ελλάδα.

1991

Καταρρέει η Ε.Σ.Σ.Δ. μετά από εσωτερικές αντιφάσεις, την προδοσία της ηγεσίας και τον οικονομικό πόλεμο των Η.Π.Α. Καταρρέει μέσα σε μία νύχτα. Ο βαθμός της καταστροφής είναι τόσος που χαρακτηριστικά μπορούσες να αγοράσεις πολυκατοικία με 1,000 δολάρια.

1993

Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει και πάλι τις εκλογές και σχηματίζει κυβέρνηση με τον Ανδρέα Παπανδρέου.


Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ιδρύει την Χρυσή Αυγή.

1996

Πεθαίνει ο Ανδρέας Παπανδρέου και τη θέση του ετοιμάζεται να πάρει ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Μετά από συνωμοσία και τρομοκρατία την παίρνει ο Σημίτης.

Με την έναρξη της διακυβέρνησης Σημίτη ξεσπά η κρίση των Ιμίων που τελικά τόσο λόγο κακών χειρισμών όσο και με την παρέμβαση των Η.Π.Α. καταλήγει στον χαρακτηρισμό των Ιμίων ως "γκρίζα ζώνη". Ήταν μία συμβολική αλλά και ουσιαστική ήττα για την Ελλάδα. Ο Σημίτης γελοιοποιείται πλήρως όταν από το βήμα της βουλής ευχαριστεί τους Αμερικάνους για τη συμβολή τους.

Πολεμικές επιχειρήσεις των Η.Π.Α. στο Κουρδιστάν.


1998

Ιδρύεται η Google. Την ίδια χρονιά διεξάγονται πολεμικές επιχειρήσεις των Η.Π.Α. στο Ιράκ.


1999

Οι Η.Π.Α. κηρύσσουν τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία ο οποίος μετά από τον συνεχή βομβαρδισμό αμάχων οδηγεί τελικά και στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Την ίδια χρονιά στην Ελλάδα ξεσπά το μεγάλο ελληνικό κραχ με το σκάνδαλο  του χρηματιστηρίου.

Ευθύνες ουδέποτε αποδόθηκαν και περιουσίες άλλαξαν χέρια μέσα σε μια νύχτα.


2000

Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές. Η Ελλάδα υπογράφει την ένταξη της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

2001


Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' επισκέπτεται την Ελλάδα. Είναι η πρώτη επίσκεψη Πάπα από το σχίσμα του 1054.


2002

Μετά από ατύχημα σκάει από λάθος η τελευταία βόμβα της 17Ν τραυματίζοντας και αιχμαλωτίζοντας ένα μέλος της. Οι συλλήψεις και οι ανακρίσεις που ακολουθούν οδηγούν στη διάλυση της Ε.Ο. 17 Νοέμβρη.

Πρόκειται για τη διάλυση της μοναδικής πλέον επαναστατικής οργάνωσης εκείνης της περιόδου. Η Ελλάδα μένει για πρώτη φορά μετά από δεκάδες δεκαετίες χωρίς την ύπαρξη κάποιου ένοπλου επαναστατικού σχηματισμού. Το γεγονός γεμίζει ενθουσιασμό τους οπαδούς του Φουκουγιάμα που υποστηρίζουν ότι η ιστορία τελείωσε. Η φούσκα της ευημερίας, του εκσυγχρονισμού, της δημοκρατίας, της ολυμπιάδας βρίσκεται στο φόρτε της.

Την ενσωμάτωση και την νάρκωση του αγωνιζόμενου λαού από το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε η δεκαετία του '90 όπου κυριάρχησαν το life style και η κουλτούρα: «ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι αρπάξει ο κώλος μας». Όλη αυτή η κατάσταση ετοίμασε σαν ιερό ναό το απολιτίκ της αρχής της νέας χιλιετίας, έτοιμη να δεχτεί το όνειρο.

2003

Οι Η.Π.Α. εισβάλουν ξανά στο Ιράκ.

2004

Το ΠΑΣΟΚ χάνει τις εκλογές και κερδίζει η Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή η οποία και διεξάγει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.


Η εθνική υπερηφάνεια μεθάει τον κόσμο που δεν βλέπει την επερχόμενη καταστροφή.

Το 2004 ιδρύεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως συμμαχίας κομμάτων και οργανώσεων με κορμό τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ.

2005Έκρηξη βόμβας έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Την ευθύνη ανέλαβε ο Επαναστατικός Αγώνας.
2007

Η Νέα Δημοκρατία κάτω από το βάρος δεκάδων, ίσως και εκατοντάδων σκανδάλων οδηγείται σε πρόωρες εκλογές. Ωστόσο η ανικανότητα του Γιωργάκη Παπανδρέου οδηγεί στην επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας.

2008

Ο ειδικός φρουρός Κορκονέας εκτελεί εν ψυχρό τον μαθητή Γρηγορόπουλο. Η αιτία; “Ήταν στα Εξάρχεια”. Η αιτία αυτή βρίσκει σύμφωνη μεγάλη μερίδα δημοσιογράφων και πολιτικών της κυβέρνησης. Ακολουθεί η μεγαλύτερη εξέγερση της μεταπολίτευσης και τότε είναι η στιγμή που πέφτουν οι μάσκες, αν και πολλοί δεν το πρόσεξαν ή δεν το θυμούνται. Η αδυναμία της αστυνομίας να καταστείλει την εξέγερση γεννά (για την ακρίβεια ξυπνά) φωνές που ζητάνε την επέμβαση του στρατού!
Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι και το τέλος της μεταπολίτευσης. Συμπτωματικά όλα αυτά συμβαίνουν στο κατώφλι μιας νέας εποχής που θα αλλάξει τα πάντα.

Τέλος της Μεταπολίτευσης

2009

Ξεσπά η οικονομική κρίση. Σε τόσο καιρό που σε ιστορικό χρόνο θεωρείται ελάχιστος η Ελλάδα εκχωρείται και επίσημα στην Ε.Ε. Ξεσπούν μεγαλειώδεις διαδηλώσεις μισού εκατομμυρίου (ίσως και παραπάνω) κόσμου. Τα ψίχουλα που έπεφταν από το μεγάλο φαγοπότι κόβονται. Οι εργατικές κατακτήσεις των προηγούμενων αιώνων καθώς και οι αιματοβαμμένες νίκες των επαναστάσεων χάνονται αναίμακτα. Η αριστερά περιορίζεται σε ανακοινώσεις. Το ΠΑΣΟΚ, που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν κράτος, καταρρέει. Η Νέα Δημοκρατία καταποντίζεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται αξιωματική αντιπολίτευση. Ο φασισμός πλέον αναζητά καλύτερο και πιο απροκάλυπτο εκφραστή. Η Χρυσή Αυγή του Νίκου Μιχαλολιάκου, της ΕΠΕΝ του Παπαδόπουλου ενισχύεται.


2010


Το 2010 ήταν χρονιά ορόσημο για την ελληνική οικονομία λόγω του δημοσιονομικού "σοκ" που υπέστη η χώρα, καθώς βγήκε εκτός χρηματαγορών, με αποτέλεσμα την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε και ΔΝΤ, λαμβάνοντας το δάνειο των 110 δισ. ευρώ, η λήψη του οποίου συνοδεύθηκε από το περίφημο "Μνημόνιο".
Χωρίς αντιστάσεις βρίσκεται η ελληνική οικονομία τον πρώτο μήνα του έτους 2010.

2011

Ξεσπά η Αιγυπτιακή επανάσταση που οδηγεί στην πτώση του δικτάτορα Μουμπάρακ, το τέλος της δικτατορίας και την αρχή μιας τεταμένης περιόδου αλλαγών.


Την ίδια χρονιά η Αθήνα συνταράζεται από τις μαζικότερες διαδηλώσεις της μεταπολίτευσης οι οποίες φτάνουν ή και ξεπερνάνε το μισό εκατομμύριο κόσμο.

2012

Στις εκλογές του 2012 αποτυπώνεται η αναμενόμενη πλέον κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ με 12,28%. Κυβέρνηση αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία με μόλις 29,66%. Σχηματίζει κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Αξιωματική αντιπολίτευση εκλέγεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,89%.

Η οικονομική εξαθλίωση έχει αυξήσει σε χιλιάδες τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα. Η προσφυγή στο ΔΝΤ ως η κορύφωση της πολιτικής των δύο κομμάτων εξουσίας σε όλη τη μεταπολίτευση κατέρρευσε αποκαλύπτοντας όλη της την απάτη και χρεοκοπώντας ουσιαστικά τη χώρα. Η χρεοκοπία του 2012 ποτέ δεν ανακοινώθηκε επίσημα.

Την ίδια χρονιά στην Ελβετία τα πειράματα στον Επιταχυντή του CERN είχαν σαν αποτέλεσμα μια από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις των φυσικών. Το περίφημο «σωματίδιο του Θεού» αποτελεί την απάντηση στο πώς προκύπτει η μάζα στα υποατομικά σωματίδια και οφείλει την ονομασία του στο ότι αφενός κανείς δεν μπορεί να το δει, παρά μόνο από τα υπολείμματα που αφήνει πίσω του, και αφετέρου στο ότι διατρέχει όλο το σύμπαν.

2014

Ξεσπά ο εμφύλιος στην Ουκρανία.Στις ευρωεκλογές του 2014 τα ναζιστικά κόμματα καταγράφουν μεγάλη άνοδο σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Τα παραδοσιακά κόμματα της παραδοσιακής λαϊκής δεξιάς έχουν κάνει και αυτά μεγάλη στροφή και έχουν μετατραπεί σε φασιστικά.

.

«Μη ζεις με αυταπάτες ότι οι πλούσιοι θα σου επιτρέψουν ποτέ με την ψήφο σου να τους στερήσεις τα πλούτη τους»

Lucy Parsons

Τα Δημοφιλη