Πρόσφατη Αρθρογραφία

Τρίτη, 6 Αυγούστου 2013

Για τον 902

Το ΚΚΕ θα όφειλε να γνωρίζει (ως κομμουνιστικό που θέλει να αυτοαποκαλείται) πως ο 902 δεν ανήκει στο ίδιο το ΚΚΕ αλλά στους εργαζόμενους και -με μία έννοια- σε όλο τον ελληνικό λαό. Με το να ξεπουλά τον 902 ξεπουλά τον ίδιο τον λαό, για ακόμα μία φορά.
Στην αντίληψη ενός κομμουνιστή δεν έχει σημασία η τυπική ιδιοκτησία του αγαθού. Δεν αναγνωρίζουμε τους νόμους ηθικά, δεν τους λαμβάνουμε υπόψιν μας ως κριτήριο για τη δράση μας και ακόμα περισσότερο δεν αποδεχόμαστε εκείνους τους νόμους που ορίζουν την έννοια της ατομικής ιδιοκτησίας, η κατάργηση της οποίας είναι η θεμελιώδης αρχή του κομμουνισμού. Τον κομμουνιστή, πόσο μάλλον τον επαναστάτη, δεν τον απασχολεί αν το ψωμί ανήκει στον τάδε ή τα πορτοκάλια στον δείνα. Στην αντίληψη του κομμουνιστή όλα αυτά παράχθηκαν από εργαζόμενους, από την κοινωνία και ανήκουν σε όλη την κοινωνία. Αποτελούν τον κοινωνικό πλούτο. Κοινωνικό πλούτο που προορίζεται για όλους για τον καθένα, αλλά που κανένας δεν μπορεί να πουλήσει. Πόσο μάλλον τα μέσα παραγωγής.

Ο 902 δεν αποτελεί απλώς άλλο ένα μέσο παραγωγής που όπως τα άλλα ανήκει στους εργαζομένους του και στο λαό. Είναι κάτι παραπάνω. Είναι ένας τηλεοπτικός σταθμός. Ένα όπλο στα χέρια του λαού ώστε να ακουστεί η φωνή του. Και αντί να τον χρησιμοποιήσει με αυτό το σκοπό, το ΚΚΕ τόσα χρόνια τον χρησιμοποιεί για να διαφημίζει χαλιά, ενώ πλέον τον πουλά, επιδεικνύοντας  συμπεριφορά κι αντίληψη καπιταλιστή και όχι επαναστάτη.

Το ΚΚΕ με αυτή του την κίνηση δεν αιφνιδιάζει κανέναν. Εμφανίζεται για ακόμα μία φορά με πλήρη έλλειψη επαναστατικής κουλτούρας και σχεδίου, και με μία κίνηση που αντίθετα απ' ό,τι λέει όχι απλώς δεν έρχεται "σε ρήξη με το κατεστημένο" αλλά του προσφέρει ακόμη ένα μέσο.

Τα μέλη και οι υποστηρικτές του ΚΚΕ πρέπει να σκεφτούν σοβαρά. Ανεξάρτητα απ' το αν στηρίζουν το κόμμα λόγο "Ιστορίας" ή παράδοσης. Έχει το σημερινό ΚΚΕ καμία σχέση με την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, τις αξίες και την παράδοση της επαναστατικής αριστεράς; Με τους αγώνες που η σημερινή ηγεσία καπηλεύεται;

Το καλύτερο που έχει να κάνει σήμερα το ΚΚΕ αν θέλει να βοηθήσει την κατάσταση είναι να διαλυθεί. Έτσι ίσως απελευθερώσει και μαχητικές δυνάμεις που τώρα πνίγονται.